ΕΛΛΑΔΑ

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ

«Μήλον της έριδος» μεταξύ Κυβέρνησης και ΠNO αποτελεί η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ. Τι αλλαγές προωθούνται στον φορέα Υγείας των Ναυτικών.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Η «μάχη των μαχών» μεταξύ Κυβέρνησης και Ναυτεργατών γίνεται για τον Οίκο Ναύτου, το φορέα παροχών υγείας των Ελλήνων Ναυτικών.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) υποστηρίζει πως με την ένταξη του Οίκου Ναύτου θα υποβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχεται στους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, αλλά και τις οικογένειές τους.

Για ειδικό σχεδιασμό σε ό, τι αφορά στον Οίκο Ναύτου κάνει λόγο η κυβέρνηση, στον οποίο παραμένουν τόσο η περιουσία του όσο και οι παροχές σε χρήμα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη,  το μόνο που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ είναι οι παροχές σε είδος, δηλαδή η φαρμακευτική, η ιατρική και η νοσοκομειακή περίθαλψη, στο πρότυπο των υπολοίπων ταμείων, ενώ ο Οίκος Ναύτου  φέρεται να διατηρεί την αυτοτέλεια του ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας,  οι δεσμεύσεις που ικανοποιούνται, στην παρούσα φάση, σε ότι αφορά στην ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ, σχετίζονται με τη διατήρηση του μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αλλά και των υγειονομικών σχηματισμών, που αναμένεται να ενισχυθούν και να λειτουργούν, μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος
Ακίνητη περιουσία και υγειονομικές υποδομές του Οίκου Ναύτου, θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του φορέα, με ειδική ρύθμιση.

Επίσης, προβλέπεται το δικαίωμα ένταξης όλων των συμβεβλημένων ιατρών του Οίκου Ναύτου στο δίκτυο του ΕΟΠΥΥ, με προϋπόθεση την  αποστολή Υπεύθυνης Δήλωσης από τους ιατρούς, ενώ οι μόνιμοι γιατροί του Οίκου θα έχουν το δικαίωμα να αποζημιώνονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο κατά τα πρότυπα των ιατρών του ΙΚΑ, δηλαδή οι 150 επισκέψεις.

Πάντως, αν και στη συνεδρίαση του επιτελικού οργάνου για τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κλήθηκε να συμμετάσχει εκπρόσωπος της ΠΝΟ, οι Ναυτεργάτες δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε διάλογο, καθώς απορρίπτουν πλήρως το ενδεχόμενο ένταξης του Οίκου Ναύτου στον Οργανισμό.

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ Η ΠΝΟ (12:50) | Matrix 24 09/04/2012

    […] Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.