ΚΟΣΜΟΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Άρθρο Ιρανού πρώην διαπραγματευτή για τα πυρηνικά έχει δημιουργήσει αίσθηση στη Δύση. Στα μέσα του μήνα θα αρχίσουν οι συνομιλίες του Συμβουλίου Ασφαλείας με το Ιράν.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίσουν στην Τεχεράνη το δικαίωμα να προωθήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, τότε θα δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση «Ιράν και πυρηνική απειλή» που έχει ταλαιπωρήσει την υφήλιο για μία δεκαετία, έγραψε σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ», ο πρώην Ιρανός διαπραγματευτής για την πυρηνική τεχνολογία Χουσείν Μουσαβιάν.

Οι συνομιλίες που θα έχει η Τεχεράνη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν τη Γερμανία αυτόν τον μήνα, δίνουν την μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων χρόνων για να τελειώσει αυτό το ζήτημα έγραψε στο άρθρο του ο σημερινός επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ο Μουσαβιάν εθεωρείτο μετριοπαθής και οι απόψεις του που καταγράφονται σήμερα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι Ιρανοί δεν συνηθίζουν να διατυπώνουν τις θέσεις τους σε έντυπα της Δύσης και δη αμερικανικά, δίνουν σαφές στίγμα λένε ειδικοί.

Το Ιράν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να εκτελέσει όποια από τις παραινέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σταματήσει δηλαδή τον εμπλουτισμό του ουρανίου, λέγοντας ότι πρόκειται για κυριαρχικό δικαιώμά του η απόκτηση πυρηνικής ενέργειας. Η στάση αυτή οδήγησε σε τέσσερις γύρους κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που επικεντρώθηκαν κυρίως στην πυρηνική και πυραυλική του βιομηχανία, χωρίς να αφήνουν εκτός άλλους νευραλγικούς οικονομικούς τομείς, τη ναυτιλία και εταιρείες που σχετίζονται με την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά.

Οι συνομιλίες αναμένονται στα μέσα του Απριλίου και ο Μουσαβιάν θεωρεί ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι έχοντας κατά νουν ότι ο πόλεμος δεν είναι η μόνη λύση. Ο Μουσαβιάν υπήρξε ο κύριος Ιρανός διαπραγματευτής στα πυρηνικά ζητήματα από το 2003 έως το 2005, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μετριοπαθούς Μοχάμεντ Χαταμί. Η προσέγγισή του καταδεικνύει ότι σήμερα πλέον υπάρχουν φωνές στην Τεχεράνη που θεωρούν ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μία λύση στο πρόβλημα. Θεωρεί ότι θα πρέπει να μπουν κόκκινες γραμμές και αυτές για μεν το Ιράν είναι η δυνατότητα να συνεχίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου και για τη Δύση οι απόλυτες εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να οδηγήσει στη δημιουργία πυρηνικής βόμβας.

Στο άρθρο του έγραψε επίσης ότι η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να καλεί για ανατροπή του καθεστώτος, διότι όπως πιστεύει, με τις μεθόδους αυτές δεν πρόκειται να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.