ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2.560 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 2.500 επιχειρήσεις από τη Βόρειο Ελλάδα έχουν μετακομίσει τα τελευταία 2 χρόνια στη Βουλγαρία. Χαμηλή φορολόγηση, φθηνά εργατικά χέρια και χαμηλά λειτουργικά κόστη, τα κίνητρα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που ... μεταναστεύουν.

«Τσουνάμι» ίδρυσης ή μετακίνησης εδρών των ελληνικών επιχειρήσεων από τη Β.Ελλάδα στη Βουλγαρία παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τον αριθμό αυτών να φθάνει σήμερα τις 2.560, εκ των οποίων οι 880, που έχουν έδρα το Blagoevgrad, να έχουν συσταθεί το 2011.

Σύμφωνα με τους ίδιους του επιχειρηματίες, η υψηλή φορολογία και ο οικονομικός μαρασμός των Ελλήνων οδήγησαν τους βορειοελλαδίτες στο να αναζητήσουν διέξοδο επιχειρηματικότητας στη γείτονα χώρα, με βασικά κίνητρα τη χαμηλή φορολογία (10% επί των κερδών), τα φτηνά εργατικά χέρια (ο μισθός ενός υπαλλήλου δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών εισφορών) και τα χαμηλά λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, τα ενοίκια επαγγελματικής στέγασης κυμαίνονται από 150 έως 350 ευρώ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων και από 100 έως 250 ευρώ στα περίχωρα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Τα δε αγροτικά τεμάχια πωλούνταν από 300 έως 500 ευρώ το στρέμμα και νοικιάζονται ετησίως από 50 ευρώ/στρέμμα.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων - Εμπόρων Βουλγαρίας (ΣΕΒΕΒ), Χάρη Ζία, ο οποίος δραστηριοποιείται τους τελευταίους οχτώ μήνες και στη Βουλγαρία, «ο δρόμος δεν είναι πάντα τόσο ρόδινος στη γείτονα χώρα».

Υποστηρίζει ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πολλά καθώς η επικρατούσα κατάσταση ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για τους επενδυτές». Κατά τον κ. Ζία «το θεσμικό πλαίσιο της Βουλγαρίας δεν καλύπτει τους ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές, καθώς» όπως λέει, «είναι σχεδόν ανύπαρκτο».

Σύμφωνα με τον κ. Ζία, που μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι τραγικές συνθήκες επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της αδιαφορίας των πολιτικών και των κομμάτων, οδήγησαν σε μία συνεχή ροή μετανάστευσης των επαγγελματιών και μετακίνησης των ελληνικών επιχειρήσεων», κάτι που εκτιμά θα συνεχιστεί και μάλιστα αυξανόμενο, κατά τα επόμενα 15 χρόνια. «Φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα γίνει κρανίου τόπος επιχειρηματικά» λέει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι πολλές από τις νεοσύστατες ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία είναι εταιρείες μεταφορών. Αυτές, είτε ιδρύθηκαν εκεί είτε μετέφεραν την επαγγελματική τους έδρα από την Ελλάδα και μεταπούλησαν τα φορτηγά τους στη νεοσύστατη εταιρία. Έτσι κατάφεραν να απαλλαγούν από υπέρογκους φόρους και τεκμήρια , δυσβάσταχτα τέλη κυκλοφορίας και πανάκριβα ασφάλιστρα αυτοκίνητων.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας 2007 -2013 Ανταγωνιστικότητα και Ανθρώπινοι πόροι με τίτλο: «INTERREGIONAL MANAGEMENT OF HUMAN RESOURCES» , προωθείτε ένα μοντέλο διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στις περιοχές των Σερρών και Blagoevgrad. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία δυο γραφείων, ένα στις Σέρρες και ένα στο Blagoevgrad, τα οποίο θα καταγράφουν, θα ενημερώνουν και θα συμβουλεύουν, είτε ανέργους είτε επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις επιλέξιμες περιοχές του σχεδίου (Νομός Σερρών - Περιφέρεια Μπλαγκόεβγκραντ ). Παράλληλα, από τα γραφεία αυτά θα υποστηρίζεται η προώθηση πιθανών συνεργασιών μεταξύ εταιρειών των δυο πλευρών. Τα γραφεία αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και από εργοδότες ως χώροι προσωπικών συνεντεύξεων για εξεύρεση προσωπικού από τις βάσεις δεδομένων τους. Επιπλέον, τα δύο γραφεία θα διαθέτουν και μόνιμο εκθετήριο, όπου, οι εταιρείες θα μπορούν να εκθέτουν τα ίδια τα προϊόντα τους (είτε φυλλάδια με αυτά) αλλά και τις υπηρεσίες τους με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση της εποχιακής απασχόλησης και στις δυο πλευρές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.