ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΓΙΑ... ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

Το κουβάρι με τους όρους προβολής των κομμάτων αλλά και του ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καλείται να ξετυλίξει αρχής γενομένης από σήμερα η διακομματική επιτροπή.

Σημεία προβληματισμού αποτελούν η δυνατότητα διαφημιστικής προβολής των κομμάτων που δεν εμπίπτουν στους όρους της νομοθεσίας. Και αυτή τη φορά είναι πολλά. Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Συμμαχία, Κοινωνική Συμφωνία ακόμη και το Άρμα Πολιτών είναι κοινοβουλευτικά κόμματα που, όμως, δεν έχουν αναδειχθεί από εκλογές.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα όπως η Δράση ή η Χρυσή Αυγή, που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο δεν δικαιούνται ούτε καν να εκπέμψουν τηλεοπτικά μηνύματα, ακόμη κι αν τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Βέβαια, εναντίον αυτής της πρόβλεψης έχει προσφύγει ήδη από το 2009 ο κ. Στέφανος Μάνος, κερδίζοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο και πάλι δεν αποκλείεται, μέχρι και την τυπική ανακήρυξη των κομμάτων από τον Άρειο Πάγο, να μην έχουν δικαίωμα προβολής, περιορίζοντας έτσι το χρόνο προεκλογικής τους εκστρατείας σε μόλις... εννέα ημέρες.

Ωστόσο, οι όροι προβολής είναι μόνον ένα από τα αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η διακομματική. Το έτερο – αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό σε όρους τηλεοπτικής δημοκρατίας – είναι οι όροι διεξαγωγής του ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Οι ηγέτες των δύο κομμάτων εξουσίας μοιάζουν να συμπεριφέρονται βάσει της λογικής... «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε πρώτος τη συζήτηση – πριν ακόμη την τυπική προκήρυξη των εκλογών – ζητώντας τέσσερις τηλεμαχίες. Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο αν πραγματικά επιθυμεί μία τέτοιου εύρους τηλεοπτική αντιπαράθεση, έστω κι αν ξεκινά ως... δεύτερος και, συνεπώς, ευελπιστεί σε κλείσιμο της ψαλίδας.

Σε ένα ντιμπέιτ μεταξύ όλων και ένα ακόμη μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου προσανατολίζεται η Συγγρού. Στελέχη της αντιπαρέρχονται τον προβληματισμό που διατυπώνουν πολλοί γαλάζιοι για τους κινδύνους ταύτισης του Αντ. Σαμαρά με τον αντίπαλό του, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας του καταιγισμού κριτικής που θα δεχθούν από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ. Το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι αυτοί...

Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπαρήγα, Τσίπρας και Καρατζαφέρης είναι η βέβαια κοινοβουλευτική πεντάδα. Μαζί και οι Οικολόγοι (σ.σ. έχουν έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο) οι οποίοι συμμετείχαν και στο προηγούμενο ντιμπέιτ. Ακολουθούν οι επικεφαλής κομμάτων που δεν συμμετείχαν σε εκλογές. Μπορεί κάποιος να φανταστεί ντιμπέιτ χωρίς τη συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη ή του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι διαθέτουν κοινοβουλευτικές ομάδες; Όχι, άρα ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει φθάσει ήδη στους οκτώ. Βέβαιη θεωρείται και η συμμετοχή των δύο κυριών, Ντόρας Μπακογιάννη και Λούκας Κατσέλη ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι τη συμμετοχή του θα διεκδικήσει και ο Γιάννης Δημαράς, επικεφαλής του Άρματος Πολιτών εφόσον τελικά κατέλθει στις εκλογές.

Με άλλα λόγια το ντιμπέιτ μεταξύ όλων των αρχηγών, εφόσον πραγματοποιηθεί διότι δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι θα... κολλήσει στις λεπτομέρειες, δεν αποκλείεται να φθάσει στους 11 συμμετέχοντες. Ως εκ τούτου είναι αμφίβολο αν θα επηρεάσει την έκβαση της αναμέτρησης. Είναι, ωστόσο,  βέβαιο ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές των πολιτικών αρχηγών, των δημοσιογράφων και των... τηλεθεατών!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.