ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 Σε διασταυρούμενα πυρά αναμένεται να βρεθεί η νέα κυβέρνηση. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον φροντίζουν να υπενθυμίζουν στην Αθήνα ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει. Το παζλ των επώδυνων μέτρων του Ιουνίου,συμπληρώνεται... 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ίσως αναγκαστεί να κάνει ποδαρικό η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές. Δεδομένο είναι πως μετά τις εκλογές η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει δραστικές περικοπές δαπανών βάσει των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το πως και από που θα γίνουν οι περικοπές των κρατικών δαπανών θα το καθορίσει μελέτη που ετοιμάζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η οποία και θα είναι οδηγός των όποιων μετεκλογικών αποφάσεων.

Εκεί υπάρχει η εκτίμηση ότι ακόμη και εάν τηρηθεί απαρέγκλιτα η αναλογία 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο (πράγμα που δεν συνέβη τα πρώτα 2 χρόνια του μνημονίου), οι κρατικοί υπάλληλοι θα έχουν μειωθεί μέχρι το 2015 κατά 100.000 άτομα

Ο στόχος, λοιπόν, που έχει τεθεί για μείωση των υπαλλήλων του δημοσίου κατά 150.000 άτομα μέσω συνταξιοδοτήσεων έως το 2015… δεν βγαίνει.

Άρα αμέσως μετά τις εκλογές θα τεθεί επί τάπητος η απόλυση περίπου 50.000 δημοσίων υπαλλήλων.

«Κρας τεστ» για τη νέα Κυβέρνηση θα είναι τα τέλη Μαΐου και ο Ιούνιος, οπότε και η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμα καθορισμένα σε κάθε τους λεπτομέρεια μέτρα τουλάχιστον 11,4 δισ. ευρώ..

Εκτός από τις απολύσεις στο Δημόσιο, στο στόχαστρο μπαίνουν εκ νέου και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. «Πυκνώνουν» οι τηλεφωνικές επαφές ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, επαφές που θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η έκταση που έχει πάρει η εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς η τρόικα ζητά να ενημερωθεί μέχρι κεραίας για τις εξελίξεις στο πεδίο των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Ομοβροντία αυστηρών μηνυμάτων από το εξωτερικό με αποδέκτη την Ελλάδα –μετά από μια περίοδο σχετικής νηνεμίας.

«Κομμένα πια τα δανεικά» προειδοποιεί σε νέα του συνέντευξη ο Βολφγκανγκ Σόϊμπλε που απέκλεισε την χορήγηση επιπλέον οικονομικής στήριξης σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες μαστίζονται από δημοσιονομική κρίση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, πήγε ένα βήμα πιο πέρα και προειδοποιεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει αποτραπεί οριστικά: «Δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη και το ευρώ» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Και συνέχισε: «Yπάρχουν ακόμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και αυτό συμβαίνει σε αρκετές χώρες τις Νότιας Ευρώπης, συν στην Ιρλανδία».

Ο Όλι Ρεν μάλιστα σε μια στιγμή που φαινομενικά δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει, μίλησε για μέγα λάθος αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ: «Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα ή να επικρίνω κανέναν, όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2001 είναι, κρίνοντας εκ των υστέρων -και ίσως και από τότε-, μεγάλο λάθος», είπε ο Ευρωπαίους Επίτροπος.

Τα μηνύματα αυτά όσο πλησιάζουμε σε περίοδο εκλογών ...πιθανότατα θα πληθαίνουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.