ΚΟΣΜΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ... ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

Στη σημερινή του κατάθεση στο δικαστήριο του Όσλο ο  Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ είπε -μεταξύ άλλων- ότι ξημεροβραδιαζόταν παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, όχι επειδή του άρεσαν, αλλά για να «προπονηθεί» ενόψει των μακελειών που σχεδίαζε. 

Ο Μπράιβικ είπε στο δικαστήριο ότι μετακόμισε και πήγε να μείνει με την μητέρα του το 2006 για να εξοικονομήσει χρήματα παίρνοντας μια μακροχρόνια άδεια για «εκπαιδευτικούς λόγους». Στη συνέχεια κατέθεσε ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος παίζοντας βιντεοπαιγνίδια όπως το Call of Duty. Ο καθ' ομολογία του δράστης του μακελειού με 77 θύματα την περασμένη χρονιά κατέθεσε ότι προετοιμαζόταν διανοητικά και ψυχολογικά από το 2006 για τις επιθέσεις, παίζοντας ηλεκτρονικά παιγνίδια, και ότι αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο σε αυτό, παίζοντας αδιάκοπα 17 ώρες την Πρωτοχρονιά του 2011. Εξήγησε ότι προετοιμαζόταν για μια επιχείρηση αυτοκτονίας, και για το πώς θα επιζούσε από μια πιθανή ένοπλη αντίδραση της αστυνομίας μετά την πυροδότηση μιας βόμβας στο Όσλο.

«Δεν μου αρέσουν πραγματικά αυτά τα παιγνίδια, αλλά είναι καλά εάν θέλεις να κάνεις προσομοίωση για εκπαιδευτικούς λόγους», είπε ο Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους στην επίθεση με ένα αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετήσει βόμβα και κατόπιν 69, στην πλειοψηφία τους έφηβους, στο νησί Ούτεγια, στην θερινή κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος.

Είπε επίσης χαμογελώντας ότι εξασκούνταν για καιρό με ένα ολογραφικό σκόπευτρο καραμπίνας στο παιγνίδι Modern Warfare - Call of Duty, και ότι όταν αγόρασε τα όπλα του τους έδωσε ονόματα εμπνευσμένα από τη νορβηγική μυθολογία. «Το ημιαυτόματο τουφέκι το είχα ονομάσει Γκούνκνιρ, από το μαγικό ακόντιο του θεού Ούντεν που πάντα επιστρέφει αφού το πετάς...», είπε ο Μπράιβικ, προσθέτοντας ότι χάραξε τα ονόματα στα όπλα.

Αν και ο Μπράιβικ έχει δηλώσει αθώος παραδέχεται ότι διέπραξε τις δολοφονίες, χαρακτηρίζοντας τα θύματά του «προδότες» διότι υποστήριξαν την μετανάστευση και τον πολυπολιτισμό, απειλώντας την εθνική καθαρότητα των Νορβηγών.

Όσο έπαιζε τα παιγνίδια, ο Μπράιβικ είπε ότι είχε αποσυρθεί από την κοινωνία και τους φίλους του, εξηγώντας ότι δεν θεωρούσε προτεραιότητα τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου, «έπαιζα 16 ώρες την ημέρα και κοιμόμουν, έπαιζα και κοιμόμουν... ήταν το όνειρο που είχα, και ήθελα να το πραγματοποιήσω».

Ο Τόμας Χίλαντ Έρικσεν, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Όσλο, είπε ότι τα παιγνίδια που έπαιζε ο Μπράιβικ ενδέχεται να τον έθεσαν σε μια κατάσταση αυταπάτης και παραισθήσεων. Ο Μπράιβικ έχει πει ότι εάν κριθεί παράφρων, αυτό θα είναι «χειρότερο από το θάνατο». Η μία ομάδα ψυχολόγων που διόρισε το δικαστήριο τον είχε κρίνει ψυχωτικό, ενώ μια δεύτερη τον έκρινε λογικό. Χθες, ο κατηγορούμενος είπε ότι πρέπει είτε να εκτελεστεί ή να αθωωθεί, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο να φυλακιστεί «αξιολύπητο».

Στη σημερινή κατάθεσή του ο Μπράιβικ είπε επίσης ότι σκόπευε να κάνει συνολικά τρεις βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα, αλλά προέκυψε μόνο μία, λόγω του ότι ήταν πολύ δύσκολο να οργανώσει και να εκτελέσει και τις τρεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.