ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Με καθυστέρηση μιας ημέρας εκδόθηκε τελικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σύμφωνα με την οποία προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις προβολής των μικρών κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν ο Τάσος Γιαννίτσης και Παντελής Καψής, δικαίωμα προβολής σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις θα έχουν τα κόμματα που μετείχαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ή ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό τουλάχιστον 0,25% ή 0,50% αντίστοιχα των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Αφορά στα:

• Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία

• Ένωση Κεντρώων

• Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή

• Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ

• ΟΧΙ (Δημοκρατική Αναγέννηση-Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο-Κινήματα Πολιτών

• Δημοσθένης Βεργής-Έλληνες Οικολόγοι.

Η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση:

α. Να μεταδώσει στο εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυό της μία προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική πολιτική εκδήλωσή τους.

β. Να μεταδώσει στο εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο της μία συνέντευξη διάρκειας 45 πρώτων λεπτών της ώρας του αρχηγού ή εκπροσώπου τους.

γ. Να διαθέσει δωρεάν δύο πεντάλεπτα, (ένα ανά εβδομάδα, για την παρουσίαση του προγράμματος ή τη μετάδοση μηνυμάτων τους).

δ. Να επιτρέψει την απευθείας μετάδοση της προεκλογικής συγκέντρωσης ή άλλης προεκλογικής πολιτικής εκδήλωσης και τη παραπάνω συνέντευξη.

Οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας έχουν την υποχρέωση να διαθέσουν δωρεάν δύο πεντάλεπτα, ένα ανά εβδομάδα, για την παρουσίαση των προγραμμάτων ή τη μετάδοση των μηνυμάτων τους.

Ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, υπολογίζεται σε μηνύματα αξίας 20.100 € για κάθε ένα από αυτά. Η ενδεικτική ημερήσια κατανομή του χρόνου που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, καθώς και στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθορίζεται σε 0,134 λεπτά της ώρας, για κάθε ένα από αυτά. Ο χρόνος μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου στην EPA καθορίζεται σε 0,201 λεπτά της ώρας ημερησίως, για κάθε ένα από αυτά.

Στην απόφαση προβλέπεται ότι η έναρξη και λήξη μετάδοσης των προγραμμάτων για τα μικρά κόμματα είναι μεταξύ 10 το πρωί με 1 το βράδυ. Με νεότερη κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, που θα εκδοθεί μετά την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο και τη διατύπωση γνώμης από τη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, θα ρυθμιστεί οριστικά η κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου για το σύνολο των κομμάτων που δεν εκπροσωπούνται στη διαλυθείσα Βουλή, λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών όπου ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί τους.

Διαβάστε την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.