ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΩΣΙΚΟ ΝΙΕΤ ΣΤΟN «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» SOUTH STREAM

Αποφασισμένη να «παγώσει» τη νότια όδευση του αγωγού south stream, του κλάδου δηλαδή που ενδιαφέρει την Ελλάδα, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσική κυβέρνηση. 

Του Θοδωρή Παναγούλη

Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η Gazprom σχεδιάζει να εγκαταλείψει το νότιο τμήμα του south stream, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση της «κεντρικής όδευσης». Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ που διαχειρίζεται τους αγωγούς) κ. Παπαρσένος, σύμφωνα με τον οποίο σε τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τα στελέχη της Gazprom, κατέστη σαφές εκ μέρους των Ρώσων ότι πρώτη προτεραιότητά τους αποτελεί η κεντρική όδευση του αγωγού south stream, ενώ η νότια όδευση (αυτή δηλαδή που διέρχεται και ενδιαφέρει τη χώρα μας) παραπέμπεται για το μέλλον και συγκεκριμένα οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είδαν το φως τη δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Gazprom εξετάζει να εγκαταλείψει τον περίφημο «νότιο διάδρομο» του αγωγού που προέβλεπε τη συμμετοχή της Ελλάδας με υποθαλάσσιο αγωγό από τις ακτές της Ηπείρου προς τη νότιο Ιταλία. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αυτά, η νέα χάραξη του αγωγού θα ακολουθήσει μια διαδρομή μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας πριν καταλήξει στον τελικό της προορισμό που θα είναι η Βόρεια Ιταλία, αγνοώντας δηλαδή την αρχική "ελληνική" διαδρομή.

Τα ίδια μάλιστα μέσα μιλούν για χρονική μετάθεση του νοτίου κλάδου του αγωγού για μετά το 2015, δίνοντας όμως περισσότερο την εντύπωση ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται παρά ότι παραπέμπεται στο μέλλον.

Από την άλλη, σύμφωνα με αξιόπιστους παρατηρητές, το όλο σενάριο είναι πιθανόν να επανεξεταστεί στη βάση των εξελίξεων που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνουν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι Financial Times «δεν είναι τόσο το μέγεθος της μικρής αγοράς, όσο το γεγονός ότι όποιος αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, θα μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Ρωσία». Γι’ αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Gazprom, κατέθεσε το ενδιαφέρον του στο διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ. Άλλωστε, όπως έχουν δηλώσει στελέχη της κοινοπραξίας του ITGI (του ελληνοϊταλικού αγωγού αερίου), δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ενδεχόμενη διασύνδεση του south stream με το τμήμα του ITGI που διατρέχει το ελληνικό έδαφος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.