ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΑΜΑΡΑΣ vs ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

Πρεμιέρα με υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος δεν έχει, επισήμως, ξεκινήσει. Μαν του μαν Βενιζέλου και Σαμαρά με ακροατήριο τους αναποφάσιστους και στόχο τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του.

Εικόνες από το παρελθόν, πριν δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βρεθούν να συγκυβερνούν υπό τον Λουκά Παπαδήμο, θυμίζει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Αμφότεροι επιλέγουν να κλιμακώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης έχοντας ως πρώτο στόχο να… αφυπνίσουν τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων τους – που επί του παρόντος δείχνουν να τους εγκαταλείπουν – και εν τέλει να κατακτήσουν την καλύτερη δυνατή θέση στην εκλογική κούρσα που ξεκινά και επισήμως εντός της εβδομάδος.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιχειρούν μία λεπτή ισορροπία καθώς επιθυμούν να βρουν τρόπους διαφοροποίησης από το μνημόνιο που υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και ταυτόχρονα να υπερασπισθούν αυτή ακριβώς την ψήφο που έδωσαν. Ως αποτέλεσμα, όταν ο κ. Σαμαράς προκειμένου να εξηγήσει την αλλαγή στάσης αναφέρεται στο PSI ως βασική αιτία υπερψήφισης του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να πάρει τα εύσημα για τον εαυτό του καθώς υπήρξε κεντρικός παράγοντας στη διαπραγμάτευση. Αντιθέτως, όταν ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρεί να μιλήσει για ανάπτυξη της οικονομίας, η Ν.Δ. θα επιχαίρει σημειώνοντας ότι δικαιώνεται η κριτική που, επί μακρόν, άσκησε.

Είναι, πάντως, δεδομένο ότι οι δύο άνδρες θα επιδιώξουν την απευθείας αντιπαράθεση καθώς, παρά τις όποιες απώλειες, η συγκεκριμένη τακτική – εκτιμάται ότι -  τους αναδεικνύει ως τους δύο «κεντρικούς» παίκτες του πολιτικού συστήματος, περιορίζει συνακόλουθα την επιρροή των μικρότερων κομμάτων και, εν τέλει, τους βοηθήσει στη μεγέθυνση της επιρροής των κομμάτων τους.

Την πρώτη βολή στη μονομαχία των δύο έριξε το Σάββατο από το Αιγάλεω ο Αντώνης Σαμαράς. Απευθυνόμενος στα μέλη και τους φίλους της Ν.Δ. επιχείρησε να «κάψει» τα σενάρια συγκυβέρνησης που τροφοδοτούνται από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματός του και τα οποία δεν προοιωνίζονται αυτοδυναμία. «Τον Γιώργο Παπανδρέου τον διώξαμε. Τώρα θα διώξουμε και το ΠΑΣΟΚ!» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτει «συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ». Κατά τον Πρόεδρο της Ν.Δ. τη συγκυβέρνηση επιδιώκουν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ «για να πέσει στα μαλακά» ως προς τις ευθύνες του για το μνημόνιο, «τα συμφέροντα και οι συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα» και «όσοι - εντός κι εκτός Ελλάδος - θέλουν την αυριανή κυβέρνηση της Ελλάδας, αδύναμη και ελεγχόμενη». Ο κ. Σαμαράς αφού επέκρινε σκληρά την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ταυτίζοντας πλήρως με αυτή τον κ. Ευ. Βενιζέλο κατέληξε πως «Κάποιοι μας λένε, ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε αρχηγό, άρα μπορεί να είναι καλύτερο…  Μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν τέτοια πράγματα».

Σφοδρή υπήρξε και αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος και κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι απειλεί τη χώρα με διαδοχικές εκλογές, προκειμένου να κερδίσει αυτοδυναμία για να σημειώσει πως «ήλπιζα ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα έβαζε πάνω από το εθνικό συμφέρον το δικό του προσωπικό και κομματικό συμφέρον… τέτοιους πολιτικούς είχε δυστυχώς στη διαδρομή της Ιστορίας πολλούς η χώρα μας και γι’ αυτό ίσως φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής. Ο κ. Σαμαράς εκφώνησε έναν πολιτικό λόγο που έρχεται από το βαθύ κομματικό παρελθόν». Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, απάντησε και στις αναφορές Σαμαρά για τους λόγους που η Ν.Δ. στήριξε τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, δηλαδή για το PSI, σημειώνοντας πως «ο κ. Σαμαράς εμφάνισε ως επίτευγμά του, αυτό που πετύχαμε ο Λουκάς Παπαδήμος κι εγώ, ως Υπουργός Οικονομικών, με τον ίδιο απόντα παρά την πρόσκλησή μας να μετάσχει ενεργά στην διαπραγμάτευση».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.