ΚΟΣΜΟΣ

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Γαλλίας ξεκίνησαν να ψηφίζουν από σήμερα οι Γάλλοι του εξωτερικού.

Οι Γάλλοι στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα στις 08:00 τοπική ώρα (11:00 GMT) για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, 19 ώρες νωρίτερα από τη γαλλική μητρόπολη.

Είναι η πρώτη φορά που Γάλλοι υπήκοοι στο εξωτερικό δεν θα ψηφίσουν την ίδια ημέρα με τους ομοεθνείς τους που διαμένουν στη Γαλλία.

Η αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών έχει ως στόχο να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες στο εξωτερικό να ψηφίζουν υπό τους ίδιους όρους με εκείνους της μητρόπολης, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Λόγω της διαφοράς της ώρας, οι πρώτοι Γάλλοι που θα ψηφίσουν είναι αυτοί που κατοικούν σε χώρες της Νότιας Αμερικής στις ακτές του Ατλαντικού.

Συνολικά, περίπου 2,2 εκατομμύρια Γάλλοι ζουν εκτός της εθνικής επικράτειας και μόλις πάνω από το μισό (1.150.000) είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των προξενείων.

Αύριο ξεκινάει η κρίσιμη μάχη και επί γαλλικού εδάφους με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Νικολά Σαρκοζί να θεωρούνται τα φαβορί για τον β' γύρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.