ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΑ: ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία καθώς καταγγέλλονται παραβιάσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το καθεστώς Ασάντ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο και για νεκρούς.

 

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συμβούλιου (CNS), Μπάσμα Κοντμάνι, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα  λίγο μετά και την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με την Κοντμάνι οι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Χάμα και ο τρίτος στη Ιντλίπ.

Η ίδια πηγή ανέφερε κατά τη διάρκεια  συνέντευξης τύπου στη Γενεύη, ότι δεκάδες συλλήψεις έγιναν στο Χαλέπι, στη Χομς και τη Ντεράα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μια σημαντική απόσυρση των βαρέων όπλων που είχαν αναπτυχθεί σε κατοικημένες περιοχής.

Το θάνατο ενός αμάχου στη Χάμα ανέφερε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Ένας άμαχος σκοτώθηκε στην οδική αρτηρία της πόλης Μχαρντέ, στην επαρχία Χάμα, είτε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, είτε από τους Σαμπίχα" (φιλοκαθεστωτική πολιτοφυλακή), δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν, μόλις  οκτώ ώρες μετά την ισχύ της κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα το κρατικό κανάλι μετέδωσε ότι βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, στην περιοχή Αλέπο,πυροδοτήθηκε κοστίζοντας τη ζωή σε έναν στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους 24 ανθρώπους.

Επίσης, η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών,  κάλεσε τους ένοπλους που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ και «που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους»  να παραδοθούν στην αστυνομία.

«Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους ενόπλους που δεν έχουν αίμα στα χέρια τους να παραδοθούν στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα και να παραδώσουν τα όπλα τους. Αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι και δεν θα διωχθούν» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Για τη τήρηση της εκεχειρίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η συριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του  γενικού γραμματέα του ΟΗΕ η κατάσταση στη Συρία δείχνει πιο ήρεμη, και τόνισε ότι εργάζεται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή ομάδας παρατηρητών το ταχύτερο δυνατό.

"Θέλω πράγματι να δω να συνεχίζεται η υποστήριξη αυτής της κατάπαυσης του πυρός. Μόλις σήμερα σταμάτησαν τις συγκρούσεις. Παρακολουθούμε (την τήρησή της) πολύ στενά. Ο κόσμος παρακολουθεί, ωστόσο, με σκεπτικισμό, καθώς προηγούμενες υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρήθηκαν", δήλωσε ο Μπαν κι Μουν και κάλεσε  τον πρόεδρο Άσαντ να τηρήσει την υπόσχεσή του και να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση".

 

Εν τω μεταξύ αύριο θα μεταβεί στη Συρία ο  Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ για να προετοιμάσει την άφιξη διεθνών παρατηρητών που θα αναλάβουν να επαληθεύσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

ΣΥΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.