ΚΟΣΜΟΣ

ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΛΥΔΩΝΙΖΟΥΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Η Ισπανία βρίσκεται σε μια στιγμή ακραίας αδυναμίας, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού.  Η χώρα, δανείστηκε σήμερα με σημαντικά υψηλό επιτόκιο, όπως άλλωστε και η Ιταλία.

Ο Κριστομπάλ Μοντόρο, παραδέχθηκε σήμερα ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, με τις αγορές να αμφιβάλλουν για την ικανότητά της να ακολουθήσει το αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμά της, εν μέσω ύφεσης. «Αυτός ο προϋπολογισμός έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη έναντι της ισπανικής κοινωνίας, την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας έναντι της Ισπανίας, την εμπιστοσύνη των αγορών» δήλωσε ο κ. Μαντόρο και συμπλήρωσε πως πρόκειται για τον πλέον  λιτό προϋπολογισμό της δημοκρατίας. «Θέλω να είναι και ο πιο ρεαλιστικός» είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, η  Ισπανία διέθεσε τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,9 δισ. ευρώ με απόδοση σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Συγκεκριμένα, πούλησε τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με απόδοση 0,634% έναντι 0,381% στη δημοπρασία της 27ης Μαρτίου και εξάμηνα γραμμάτια με απόδοση 1,58% έναντι 0,836%.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρά στη δευτερογενή αγορά μετά τη δημοπρασία στο 5,91% από 6% που ήταν χθες.

Στην Ιταλία, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων χωρίς τοκομερίδιο (zero coupon bonds) που λήγουν το 2014 αυξήθηκε στο 3,355% από 2,352% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία της 27ης Μαρτίου.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας διέθεσε 2,5 δισ. ευρώ από τα ομόλογα αυτά, ενώ η ζήτηση των επενδυτών έφθασε 1,8 φορές το προσφερόμενο ποσό έναντι 1,86 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία. Η Ιταλία διέθεσε επίσης 943 εκατ. ευρώ ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού, τα οποία λήγουν το 2017 και το 2019, με απόδοση 3,88% και 4,32%, αντίστοιχα. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά διαμορφώθηκε στο 5,74% και το spread τους έναντι των γερμανικών έφθασε στο 4,07% έναντι 3,72% στις 18 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.