ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΓΙΑ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα «σφραγιστούν» οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Κυβέρνηση και τραπεζίτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «τρόπαιο».

Του Βαγγέλη Δουράκη

Για να «σπάσει» ο «κουμπαράς» με τα 50 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την ενίσχυση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων και να χορηγηθούν τα πρώτα 25 δισ., οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» ώστε να καθοριστούν οι όροι συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και τα ακριβή ποσά που απαιτούνται.

Όπως όλα δείχνουν όμως, έχει βρεθεί μια αρχική «φόρμουλα», αν και απομένουν «καυτά» ζητήματα να διευκρινιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν την πεποίθηση ότι όλα θα είναι έτοιμα και οι λύσεις θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο, που θα κληθεί να συνεδριάσει και να τις επικυρώσει την Μ.Τετάρτη ή Πέμπτη.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν όλο το σαββατοκύριακο και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει ως τώρα οι διεργασίες.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι «πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση», δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν μιλά με έναν μόνο συνομιλητή, αφού ούτε οι ίδιες οι τράπεζες έχουν στη φάση αυτή απολύτως ταυτόσημα συμφέροντα. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε» ανέφερε «τις συνέπειες της μιας ή της άλλης λύσης που προτείνονται».

Οι τραπεζίτες πάντως φαίνεται πως έλαβαν εγγυήσεις πως θα μπορούν και οι ίδιες οι τράπεζες (όχι μόνο οι ιδιώτες μέτοχοι που θα μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση) να αποκτήσουν μελλοντικά δικές τους μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ζητούμενο είναι να υπολογιστεί και σε ποια τιμή θα μπορούν να κάνουν επαναγορά των μετοχών τους.

Διαβάστε επίσης: ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.