ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος είναι πολλά: περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομική και πολιτική αστάθεια, μετανάστευση, διάλυση του κοινωνικού κράτους, αταξία,…Oι περισσότερες κυβερνήσεις εκδηλώνουν την ανικανότητά τους να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα.

Η κλιμακούμενη αίσθηση της αταξίας δίνει την αφορμή να εμφανιστούν, σε όλο σχεδόν το δυτικό κόσμο, ακροδεξιοί πολιτικοί που προσφέρονται να ηρεμήσουν τα πράγματα, διακηρύσσοντας την τάξη και την ασφάλεια αντί του χάους.

Στη χώρα μας, η κρίση ενίσχυσε την ένταση των παραπάνω προβλημάτων και μαζί έδωσε χώρο για «σωτήρες».

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας που κάνουν την εμφάνισή τους τόσα ακροδεξιά κόμματα και μάλιστα με απήχηση σε σημαντικό αριθμό των συμπολιτών μας.

Ποιοί είναι οι λόγοι της απήχησής τους;

Η ελλειμματική λειτουργία της δημοκρατίας, εξαιτίας της οποίας οι πολίτες βίωσαν και βιώνουν τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την υπολειτουργία των θεσμών, την ανασφάλεια και την ανεργία είναι ο πρώτος και κυρίαρχος λόγος. Το γεγονός αυτό τους απομακρύνει από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα εξουσίας και τους ταυτίζει με λαϊκίστικες φωνές που δίνουν την εικόνα της ταύτισης με το λαό.

Ο διάχυτος φόβος από τη δράση των «απελπισμένων» και την ανικανότητα του επίσημου κράτους να ανταποκριθεί στην αποκατάσταση της τάξης τραυματίζει περισσότερο το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Οι «σωτήρες» διακηρύσσουν την έντονη αντίθεσή τους για το περιβάλλον ανασφάλειας και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υποκαθιστούν τους θεσμούς, προσφέροντας προστασία.

Τέλος, ο θυμός των πολιτών για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα στρέφει μέρος των πολιτών προς τα ακροδεξιά κόμματα και αποτελεί έκφραση εκδίκησης προς εκείνους που οδήγησαν τον τόπο στην ταπείνωση και την πτώχευση.

Τι μπορούν να προσφέρουν οι νέοι «σωτήρες»;

Σε μια δημοκρατική χώρα οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν πολιτικά. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και την ευθύνη τους για τη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως είναι φυσικό, το κράτος έχει συνέχεια και η σχέση του με τον εξωτερικό κόσμο υπάγεται σε διεθνείς κανόνες, ενώ η μη τήρησή τους οδηγεί στην ανυποληψία και την κατάρρευσή του. Το γνωστοποιούν αυτό οι σωτήρες στους ψηφοφόρους τους;

Η πατρίδα μας για να βρει το δρόμο της έχει ανάγκη από καλλιέργεια κλίματος εθνικής ενότητας. Οι ακρότητες δεν μπορούν να συμβάλουν στην ενότητα και συνεπώς και οι σωτήρες. Τι μπορεί να φωτίσει το δρόμο μας;

Η κρίση δημιούργησε θυμό και λιγότερη στέρεα σκέψη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μη γνώση της αλήθειας και στην ανεύθυνη στάση των πολιτικών μας. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και βλέπουμε να αναπαράγεται ο ξεπερασμένος πολιτικός λόγος που δημιουργεί απώθηση παρά διάθεση συμπαράταξης.

Πρόταση

Επειδή τα πολιτικά κόμματα δεν δείχνουν ικανά να δημιουργήσουν κλίμα ανανέωσης, επιβάλλεται πια οι  πολίτες να αναλάβουν μόνοι τους την ανανέωση, επιλέγοντας εκείνους από τα πολιτικά κόμματα που έχουν γνώση, θάρρος, διανοητική ικανότητα και σέβονται τις υποχρεώσεις της χώρας.

Θα είναι  η πρώτη ουσιαστική πολιτική συμμετοχή των πολιτών που θα επηρεάσει τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.