ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Η χώρα βρίσκεται σε  περίοδο μετάβασης. Το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές δεν θα θυμίζει σε τίποτε το σημερινό. Τα προβλήματα θα είναι πολλά και η στάση των πολιτών η άγνωστη παράμετρος. Θα υπάρξει πλήρης ανατροπή!

Μέχρι σήμερα, ο πολίτης δεν ήταν κοινωνός της αλήθειας και η υφαρπαγή της ψήφου του ήταν υπόθεση της επικοινωνιακής πολιτικής. Η κρίση μάς έβαλε όλους να σκεφτούμε. Το πρόβλημα είναι ότι η κρίση και ο θυμός που αυτή δημιούργησε δεν βοηθάει την ήρεμη σκέψη και την ενσωμάτωση εμπειριών στην πολιτική μας έκφραση. Το παρελθόν μας κληροδότησε προβλήματα, αλλά το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να διδαχτούμε απ’ αυτό και ν’ αλλάξουμε…

Η κυοφορία του νέου είναι γεγονός. Οι πολιτικοί μας πρέπει να ξαναδιαβάσουν την ιστορία και να προβληματιστούν. Η περίοδος της μετάβασης είναι η ευκαιρία της δικής τους ανανέωσης και μαζί της αναγέννησης της ελπίδας. Τα υλικά του πολιτικού μας συστήματος είναι ήδη φθαρμένα και δεν αντέχουν για νέο οικοδόμημα. Οι εκλογές είναι η ευκαιρία  να δώσουμε την εντολή στους πολιτικούς μας να επισκευάσουν, κατ’ αρχάς, το πολιτικό οικοδόμημα και στη συνέχεια να προβληματιστούν για την πλήρη αναδόμησή του. Για το σκοπό αυτό πρέπει να προβληματιστούμε και να κάνουμε επιλογές που θα μας επιτρέψουν να έχουμε στη διάθεσή μας τον αναγκαίο πολιτικό χρόνο για να προσανατολιστούμε στο παρόν και να δούμε με καθαρή ματιά τη συνέχεια…

Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η διάσωση της χώρας, την οποία δεν μπορεί να τη δώσει μόνο η διαμαρτυρία. Τα μηνύματα των πολιτών στις εκλογές πρέπει να είναι σαφή: συγκλίσεις, πολιτικές, πρόσωπα.

Η νέα εποχή, μια εποχή που κρύβει αβεβαιότητα αλλά και ελπίδα, έχει ανάγκη από την αλήθεια, τη γνώση  και τη διανοητική εντιμότητα.

Οι πολιτικοί σχηματισμοί που διεκδικούν την ψήφο μας είναι πολλοί. Το πρόβλημα είναι οι θέσεις τους και τα πρόσωπα που τους στελεχώνουν.

Από ότι είναι γνωστό, τα μεν προγράμματά των νέων κομμάτων εκφράζουν, κυρίως, διαμαρτυρίες και δεν εστιάζουν στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας, η δε σύνθεση των ψηφοδελτίων τους εκφράζει την αριθμητική πληρότητα, αλλά όχι και τη ζητούμενη  ποιότητα. Μάλιστα, οι πολιτικές κορώνες των υποψηφίων τους δημιουργούν περισσότερο φόβο, παρά εμπλουτίζουν τον προβληματισμό για έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο στόχος τους επικεντρώνεται στη συναισθηματική ταύτιση με τους απογοητευμένους πολίτες, ενώ την ευθύνη για την πορεία της χώρας την αφήνουν να την επωμιστούν κάποιοι άλλοι…Η χώρα έχει αφεθεί στην αγκαλιά του λαϊκισμού…

Οι προσεχείς εκλογές θα αποτελέσουν δοκιμασία υπευθυνότητας, για τους πολιτικούς και τους πολίτες. Γιατί όπως έλεγε και ο J-P, Sartre: Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό απόλυτα υπεύθυνος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.