ΚΟΣΜΟΣ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ FARC

Οι τελευταίοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί που είχαν απαχθεί από τους αντάρτες των Farc στην Κολομβία πριν από 12 ακόμα και 14 χρόνια απελευθερώθηκαν χθες Δευτέρα (2/4).

Οι δέκα άντρες παραδόθηκαν μέσα στη ζούγκλα σε μέλη ανθρωπιστικής αποστολής και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο του Βιλαβισένσιο, πρωτεύουσας του διαμερίσματος Μέτα, 110 χιλιόμετρα νότια της Μπογκοτά. Οι έξι αστυνομικοί και τέσσερις στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν με ένα από τα δύο ελικόπτερα που ο στρατός της Βραζιλίας έθεσε στη διάθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και της οργάνωσης Κολομβιανοί για την Ειρήνh με πρόεδρο την πρώην γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρντομπα.

Στο αεροδρόμιο, οι πρώην όμηροι φορώντας τις στολές τους παραδόθηκαν σε ιατρική ομάδα. Αμέσως μετά συναντήθηκαν με τους δικούς τους και αναχώρησαν για την κολομβιανή πρωτεύουσα όπου θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Αντιπροσωπεία ξένων προσωπικοτήτων, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ριγκομπέρτα Μεντσού από την Γουατεμάλα, τους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο.

Οι αντάρτες των Farc είχαν αρχικά αποφασίσει η απελευθέρωση να γίνει σε δύο φάσεις, όμως τελικά άλλαξαν γνώμη και όλοι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι μαζί. Οι αρχές της Κολομβίας δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε στρατιωτική επιχείρηση στη ζώνη που θα απελευθερωνονταν οι όμηροι.

Δέκα χρόνια μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, η χθεσινή απελευθέρωση των αστυνομικών και στρατιωτικών μπορεί να αποτελέσει μια κρίσιμη καμπή για τα μέλη των Farc, τα οποία θεωρούσαν ότι μπορούν να ανταλλάσσουν ομήρους με φυλακισμένους αντάρτες. Η οργάνωση αποκήρυξε τις απαγωγές για λύτρα, που αποτελούσαν ένα μέρος της χρηματοδότησής της και κάλεσε την κυβέρνηση να «παίξει το χαρτί της ειρήνης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.