ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΙΣ 12 ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΕΚΟ

Διορία 11 ημερών έχουν οι ΔΕΚΟ προκειμένου να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τα σχέδια τους για την εξοικονόμηση 602 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, οι 12 μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι τις 24 Απριλίου να εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο. Από τα 602 εκατ. ευρώ, τα 362 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε περικοπές δαπανών και τα υπόλοιπα 240 εκατ. ευρώ παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων τους.

Οι οδηγίες του υπουργείου προς τις βασικότερες ΔΕΚΟ (Κοινωνία της Πληροφορίας, Αττικό Μετρό, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΥ – πρώην ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ -, ΕΑΣ, ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΡΤ και Ηλεκτρομηχανική), είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το βασικό σενάριο δημοσιονομικών επιδόσεων θα πρέπει να υλοποιηθεί στο μέλλον επακριβώς», ενώ τονίζεται «ότι ουδεμία απόκλιση θα μπορεί να γίνει αποδεκτή μετά την υποβολή του βασικού σεναρίου». Όλα τα μέτρα που θα περιγράφονται από τις ΔΕΚΟ θα είναι δεσμευτικά για τις διοικήσεις τους, οι οποίες θα κληθούν να τα εφαρμόσουν ταχύτατα.

Στα 362 εκατ. ευρώ των περικοπών της διετίας 2013 - 2014 που θα πρέπει να εξειδικευτούν από όλες τις ΔΕΚΟ, περιλαμβάνονται:
1. Εξοικονόμηση 21 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο ή τη συγχώνευσή τους.
2. Ποσό 90 εκατ. ευρώ από την μισθολογική δαπάνη.
3. Περικοπή 132 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες.
4. Εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ από την πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων.
5. Αλλα 69 εκατ. ευρώ από τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.

Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Οικονομικών παρέλαβε από το ΚΕΠΕ το πρώτο μέρος της έκθεσής του για τις κρατικές δαπάνες, πάνω στην οποία θα βασιστεί η νέα κυβέρνηση για να προσδιορίσει τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013-2014.Στην έκθεση αυτή γίνεται πλήρης καταγραφή των δαπανών του κράτους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.