ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΒΑΡΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΗ

Εγκληματική οργάνωση με σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος χρεώνει το κατηγορητήριο στον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Μέσα σε 103 σελίδες οι δύο εισαγγελείς ,Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου,  ξετυλίγουν το κουβάρι της οργάνωσης  την οποία φέρεται ότι συνέστησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μαζί με τους συγκατηγορουμένους του με σκοπό να ξεπλύνει μαύρο πολιτικό χρήμα που προέρχεται από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί  περιγράφουν διαδρομές βρώμικου χρήματος,  λειτουργεία υπεράκτιων εταιρειών, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας ,αλλά κυρίως στέκονται σε μία σειρά αγοραπωλησιών ακινήτων, στα οποία -κατά την κατηγορία-  επενδύθηκε το μαύρο χρήμα.

Σύμφωνα με το πόρισμα  κατηγορούμενοι «διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή σε περισσότερες χώρες, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ´εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου [...] Η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της χρησιμοποιώντας περισσότερες εξωχώριες εταιρείες, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών σε περισσότερες χώρες. Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα "έστησαν" τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά [...] Η υποδομή είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι μέρος μόνο αυτής έχει εντοπιστεί».

Τα παραπανώ  μάλιστα, κατά τους εισαγγγελείς ,«ισχύουν και για την Αρετή Τσοχατζοπούλου της οποίας η συμμετοχή στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της ενώ λόγω της συγγενικης της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή».

Σε άλλα σημεία του πορίσματος αναφέρεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το Μάιο του 1998 ως 7/6/2001 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολάρια ΗΠΑ τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1. Τη 2/12/2002 φέρεται να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2  που αφορούν στην προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων.

Σύμφωνα με το πόρισμα μετέτρεψε την παραπάνω περιουσία σε:

• Μεζονέτα 402 τμ στο Κολωνάκι μέσω off shore 1/6/98 (το οποίο φέρεται να πούλησε εικονικά στον Αστέριο Οικονομίδη ο οποίος το μεταβίβασε στη στη συνέχεια στην Αρετή Τσοχατζοπούλου).
• Σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου 29/11/99
• Αίθουσα 964 τμ στη Λ. Κηφισίας 18/11/99
• Αίθουσα 1000 τμ στη Λ. Κηφισίας 18/11/99
• 22 θέσεις πάρκινγκ στην παραπάνω διεύθυνση
• Ακίνητο στην Κυψέλη 17/2/2000
• Διαμέρισμα 60 τμ στην Κυψέλη 28/6/04
• Διαμέρισμα 142 τμ στην Κυψέλη 28/6/04

Στις 24/01/07-2010 πουλήθηκαν τα ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας στο Βατοπέδι έναντι 6 εκατ. ευρώ, τα οποία τοποθέτησε στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι εισαγγελείς αφιερώνουν ιδιαίτερο κεφάλαιο στο σπίτι της Διονυσίου  Αρεοπαγίτου και  εκεί περιλαμβάνονατια απαξιωτικές αναφορές για τον πρώην υπουργό , καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ μέσα από χειρόγραφο σημείωμα που κατασχέθηκε διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε εργασίες ανακαίνισης είχε φροντίσει να ... γλιτώσει από την καταβολή ΦΠΑ αξίας 76.000 ευρώ. Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων υπάρχει και χειρόγραφο με τίτλο «οικονομική ανάλυση διαχείρισης προσφορών και λογαριασμών» όπου σημειώνεται το «κέρδος» από την αποφυγή πληρωμής ποσού 76.000 ευρώ το οποίο συνιστά μέρος του συνολικού ποσού ΦΠΑ που οφειλόταν για εργασίες αξίας 560.000 ευρώ. «Το ανωτέρω έγγραφο είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκομένων προσώπων σχετικά με την τήρηση των νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για σχετικά μικρό όφελος»,  σημειώνεται στο εισαγγελικό πόρισμα.
Σχετικά με τον εξάδελφό του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ν. Ζήγρα, το πόρισμα του επιφυλάσσει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση καθώς θεωρείται το δεξί χέρι του πρώην υπουργού. Χαρακτηριστικό είναι ότι θεωρείται διαχειριστής των χρημάτων του Άκη Τσοχατζόπουλου από το 1997. Παρατίθενται δε σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν καταθέσεις χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς της μετ´επειτα συζύγου του πρώην υπουργού από το 1997.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.