ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΩΡΕΑΝ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Τα μνημεία της Ελλάδας γιορτάζουν σήμερα (18/4), την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Λόγω της ημέρας, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες. 

Η επέτειος Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς ορίστηκε το 1983 από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτισμού. Κάθε χρόνο ο εορτασμός έχει ένα διαφορετικό θέμα. Για φέτος υπάρχει ο τίτλος «Παγκόσμια Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Η Συμβολή των Τοπικών Κοινοτήτων», καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, το 1972.

Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη συνθήκη του διεθνούς οργανισμού, καθώς έχει κυρωθεί από 188 κράτη μέλη, ο δε Κατάλογος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει 936 τοποθεσίες σε 153 κράτη. Από αυτές, οι 725 είναι πολιτιστικά μνημεία, οι 183 περιοχές φυσικού κάλλους και οι 28 μικτές.

Η σύμβαση επικεντρώνεται στην τεράστια σημασία των μνημείων, που υπερβαίνει τα σύνορα κάθε χώρας, η δε απώλεια ή φθορά τους θα αποτελούσε πληγή για όλη την ανθρωπότητα. Ο χαρακτηρισμός μιας τοποθεσίας ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αποσκοπεί στην αναγνώρισή της ως τόπος που θα πρέπει να μεταβιβαστεί αλώβητος στις επόμενες γενιές, μέσα από τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.