ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΩΡΟ» 50.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΣΤΟ «ΗΛΙΟΣ»

Δημόσιες εκτάσεις περίπου 50 χιλιάδων στρεμμάτων, είναι διατεθειμένο να συνεισφέρει για επενδύσεις σε ΑΠΕ το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου οι εκτάσεις που έχει στην κατοχή του προς αξιοποίηση, είναι ικανές να «σηκώσουν» ηλιακές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος περί τα 5,5 Γιγαβάτ. Το στοιχείο αυτό συναρτάται με την εξέλιξη του προγράμματος «Ήλιος» για την υλοποίηση του οποίου απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο στη συνέχεια θα εξάγεται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκτάσεις του Ταμείου είναι μέρος εκείνων που έχουν «συγκεντρωθεί» για τις ανάγκες του «Ήλιος», και οι οποίες προέρχονται κυρίως από συνεισφορά Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Έχει δημιουργηθεί ένα ηλιακό GIS, που επικαιροποιείται συνεχώς, και έχει υπερκαλύψει την ανάγκη των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που χρειάζονται» δηλώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υλοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα για το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο που θα ενταχθεί στο «Ήλιος». Πρόκειται για την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου, που θα συνοδευτεί και από μια διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία, και που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το ευρύτερο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Η α΄ φάση μέχρι το 2016-2017 και η β΄ φάση, από το 2018 και μετά.

Στην πρώτη αυτή φάση θα υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης των τιμών από τη χώρα που θα αγοράζει. Στη δεύτερη όμως φάση, από το 2018 και μετά, η ηλιακή ενέργεια θα πωλείται στις τιμές αγοράς σε όλη την Ευρώπη, εφόσον θα έχουν πέσει και τα κόστη.

Μετά τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας εργασίας, όπου συμμετέχουν το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, η γερμανική κυβέρνηση, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η υπόθεση τώρα βρίσκεται στη διαπραγμάτευση για την υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος που θα φανερώσει τα προβλήματα έτσι ώστε στη συνέχεια να υπάρξει η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.