ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ «ΕΞΤΡΑ» ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

Επιπλέον μέτρα για φέτος που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 3,2 δισ. ευρώ ίσως χρειαστεί να πάρει η νέα Κυβέρνηση, πέραν εκείνων για την περίοδο 2013-2014 τα οποία θα πρέπει να  προσδιορίσει μέχρι τον Ιούνιο!

 


Του Βαγγέλη Δουράκη

Όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ενδεχόμενο λήψης και νέου «πακέτου» μέτρων για το 2012 παραμένει ανοικτό, μέτρα τα οποία εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν από την νέα κυβέρνηση εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εάν ο κρατικός μηχανισμός «χαλαρώσει» ελέω εκλογών και τα έσοδα παρουσιάσουν σημαντικές αποκλίσεις, τότε θα απαιτηθούν παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί το έλλειμμα φέτος.

Ήδη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που δεν πρέπει να χάνεται ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του κράτους, στις εφορίες επικρατεί χάος με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις και η «μαύρη τρύπα» του φετινού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Όσο δεν λαμβάνονται άμεσα μέτρα «αναστήλωσης» του φορολογικού μηχανισμού, οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού θα μεγαλώνουν και σύντομα η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα της τάξης του 0,5% έως 1,5% για να καλυφθούν οι αστοχίες, δηλαδή πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 3,2 δισ. ευρώ!!

Άλλωστε, τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά από το μέτωπο των εσόδων. Στην «τρύπα» του πρώτου διμήνου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, έρχεται να προστεθεί και η «φτωχή» επίδοση του Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα (προ επιστροφών) αυξήθηκαν κατά 3,3%, εξέλιξη η οποία αποδίδεται αποκλειστικά στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό σημαίνει ότι τον Μάρτιο του 2012, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2011. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρουσίασαν μικρή αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, τα έσοδα των εφοριών αυξήθηκαν κατά 20,4% (λόγω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών), ωστόσο η πτώση των τελωνειακών εσόδων κατά 27% αντιστάθμισε τα όποια οφέλη προέκυψαν από την επίδοση των εφοριών.

Για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, έχει δώσει αυστηρές εντολές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό προκειμένου αυτός να εντείνει τις προσπάθειες με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μάλιστα, έχει δώσει σαφής οδηγίες για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να μην «χαλαρώσει» ο μηχανισμός ως είθισται στις προεκλογικές περιόδους.

Σε αντίθετη περίπτωση, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα υπάρξουν νέες προσαρμογές στο σκέλος των δαπανών με ότι αυτό συνεπάγεται για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Εκτός, όμως, από τα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως να χρειαστούν για φέτος, το βέβαιο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί τον Ιούνιο να αποφασίσει νέες παρεμβάσεις στις δαπάνες για τη διετία 2013-2014. Για το διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφασιστούν νέα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή περίπου 11,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν και μέτρα ύψους 3 δισ ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) που θα προέλθουν από τα έσοδα και συγκεκριμένα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Την μελέτη για το πως θα προέλθουν τα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ, έχει αναλάβει το ΚΕΠΕ, το οποίο αναμένεται την Μ. Δευτέρα να παραδώσει στο υπουργείο Οικονομικών μία πρώτη έκθεση με την καταγραφή των δαπανών που κάνει το Δημόσιο. Στα τέλη Απριλίου θα παραδώσει το δεύτερο σκέλος της έκθεσης που θα περιλαμβάνει τους τομείς από τους οποίους θα γίνουν οι περικοπές, ενώ στο τέλος του Μάη θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις μέτρων.

Μάλιστα, αυτά θα ξεπερνούν το απαιτούμενο ποσό, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να επιλέξει τα πιο «ανώδυνα» μέτρα. Εάν, όμως, χρειαστούν νέες παρεμβάσεις για φέτος, τότε μπορεί να υιοθετηθούν άμεσα όλα τα μέτρα που θα προτείνονται.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.