ΕΛΛΑΔΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ (19:22)

Αναταράξεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΣΔΟΕ για τη διαχείριση των οικονομικών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση όσων αναφέρονται στο πόρισμα ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Για "λάσπη" κάνει λόγο ο πρόεδρος του σωματείου, Ν. Φωτόπουλος, που αρνείται τις κατηγορίες για υπερτιμολογήσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, στο πόρισμα αναφέρονται περιστατικά αποστολών και ταξιδιών που είτε δεν έγιναν είτε υπερτιμολογήθηκαν, καθώς και μελετών που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών και δεν παραδόθηκαν ποτέ. Σημειώνεται ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη ΓΕΝΟΠ.

«Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Θέλουμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών», δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως γνωστοποιήθηκε, ζήτησε και τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας από τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς και να κινήσει διαδικασίες για την για την ανάκτηση δαπανών οι οποίες δεν έπρεπε να έχουν γίνει.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει κοινοποιηθεί και στον εισαγγελέα.

Νομικά θα κινηθεί η ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ θα σταθμίσει τις επόμενες ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης και - πέραν της έκβασης της αναμενόμενης εισαγγελικής έρευνας - της ανάληψης νομικών πρωτοβουλιών»,αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιχείρησης. Υποστηρίζει πως «μοναδικοί υπόλογοι είναι τα πρόσωπα που άσκησαν τη διαχείριση των κονδυλίων που αναφέρονται στο πόρισμα».

Τέλος, γνωστοποιεί ότι προχωρά σε σύσταση Γραφείου Συμμόρφωσης και Δεοντολογίας (compliance and ethics).

Τι απαντά η ΓΕΝΟΠ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο Ν. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι το σωματείο δέχεται πυρά από "κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές που θέλουν να διαλύσουν τη ΔΕΗ". Επανέλαβε το αίτημα να γίνει έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς σε βάθος εικοσαετίας και εμφανίστηκε τόσο βέβαιος ότι δεν θα βρεθεί τίποτα μεμπτό για το πρόσωπό του, που τόνισε πως "αν βρεθεί σε μένα έστω και ένα ευρώ κατάθεση ή οποιαδήποτε αγορά, δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω".

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει "άνθρακες" τον "θησαυρό" του πορίσματος του ΣΔΟΕ.Υποστηρίζει ότι δεν έχει ανάμειξη στο εικονικό τιμολόγιο που βρέθηκε, σημειώνοντας ότι είχε ακυρώσει την εντολή προς την εταιρεία που το εξέδωσε. Όσον αφορά στις υπερτιμολογήσεις, θεωρεί ότι είναι αυθαίρετες γιατί βασίζονται στις αποδείξεις που είχε το ταξιδιωτικό γραφείο, οι οποίες σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ δεν καλύπτουν τα έξοδα. Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι η φιλοξενία 36 συνδικαλιστών από την Τυνησία για δέκα ημέρες με τα επίσημα παραστατικά κόστισε 19.206 ευρώ (53 ευρώ ημερησίως ανά άτομο) αλλά το τιμολόγιο που πλήρωσε η ΔΕΗ ήταν 85.370 ευρώ.

Τέλος, αναφέρει ότι οι πληρωμές γίνονται με δίγραμμες επιταγές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.