ΚΟΣΜΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Με απεργίες και διαδηλώσεις σε πανεθνικό επίπεδο απαντούν τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας στην σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνηση για περικοπές ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

 

Όπως έγινε γνωστό τα νέα μέτρα θα αφαιρέσουν περίπου 7 δισ. ευρώ από τον κοινωνικό προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια για την παιδεία.

Οι περικοπές στις βασικές αυτές κρατικές δαπάνες θα περιλαμβάνουν και την άρτι κυρωθείσα συμμετοχή των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Μάλιστα η κυβέρνηση ανακοίνωσε και μέτρα κατά του «ιατρικού τουρισμού» ξένων υπηκόων.

Για τα νέα μέτρα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε ότι αυτά θα καταστήσουν δυνατή τη «βιωσιμότητα» του εθνικού συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα θα αποθαρρύνουν τους Ισπανούς από την αγορά μη απαραίτητων φαρμάκων».

Όσον αφορά στις μειώσεις στην παιδεία, αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό των σχολείων και των καθηγητών, με παράλληλη αύξηση των ωραρίου εργασίας τους, ενώ πληροφορίες θέλουν αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια κατά 50%.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε χθες από την Κολομβία, ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει περικοπές 27 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να μειώσει στο 5,3% φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο το 2011 έκλεισε στο 8,5%.

Σε αντίδραση στις νέες περικοπές τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, CCOO και UGT, κήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για την 29η Απριλίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «μία οικονομική και κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατεδαφίζοντας βασικούς πυλώνες του κράτους πρόνοιας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.