ΚΟΣΜΟΣ

«ΚΑΜΠΑΝΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία υποχρεώνοντας της να αποζημιώσει πολίτη, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος από τον Μάρτιο του 1997, για ηθική και υλική βλάβη.

 

Το Δικαστήριο δικαίωσε το Χασάν Τσατάλ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος επί 14 χρόνια,  επειδή θεωρήθηκε ύποπτος για ληστεία και ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία.

Το σκεπτικό του Δικαστηρίου κάνει λόγο για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής.

Με αυτή την απόφαση η Τουρκία υποχρεούται  να καταβάλλει στον Τσατάλ 15.500 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά εξοδα.

Ο Χασάν Τσατάλ συνελήφθη και κλείσθηκε στις τουρκικές φυλακές, το Μάρτιο του 1997, με την υποψία ότι ήταν μέλος παράνομης οργάνωσης, που λήστευε Τράπεζες και είχε ως στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία.

Οι αιτήσεις που υπέβαλλε για την αποφυλάκισή του, απορρίφθηκαν από τα τουρκικά δικαστήρια, είχε αποστερηθεί της δυνατότητας να επικοινωνεί με τον δικηγόρο και τους οικείους του, ενώ  οι τουρκικές αρχές δεν του επέτρεψαν να αμφισβητήσει τους λόγους της παρατεταμμένης προφυλάκισής του.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.