ΚΟΣΜΟΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η «ΣΦΗΚΑ»

Με επιείκεια δίκασε το δικαστήριο  της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης τη «Σφήκα», την  πρώτη γυναίκα στρατιωτικό που εμφανίσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου σε βάρος Κροατών αμάχων το 1993.

 

Το δικαστήριο καταδίκασε σε 5,5 χρόνια φυλάκιση το πρώην μέλος των μουσουλμανικών δυνάμεων της Βοσνίας, τη Ρασέμα Χαντάνοβιτς, ή αλλιώς «Σφήκα», για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε βάρος των Κροατών που ζούσαν στην περιοχή Κόνιτσα.

Την ήπια ποινή που της επιβλήθηκε πέτυχε μετά από συμφωνία για παραδοχή της ενοχής της, που υπέγραψε με την εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τη δέσμευσή της να καταθέσει εναντίον

«Η Ρασέμα Χαντάνοβιτς συμμετείχε με τα υπόλοιπα μέλη της μονάδας της στις εκτελέσεις τριών αμάχων και τριών στρατιωτών. Το δικαστήριο την καταδικάζει σε 5,5 χρόνια φυλάκιση», είπε η δικαστής Γιασμίνα Κόσοβιτς ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.

Από την πλευρά της η  εισαγγελέας, Βέσνα Μπούντιρ εξήγησε ότι αποφάσισε την υπογραφή της συμφωνίας με τη «Σφήκα» «λόγω της ειλικρινούς μεταμέλειας» και επειδή υποχρεώθηκε να καταθέσει και σε άλλες δίκες που αφορούν τα εγκλήματα πολέμου στο χωριό Τρούσινα.

Τις τελευταίες μέρες καταθέτει ως μάρτυρας στη δίκη των πρώην συμπολεμιστών της Μενσούρ Μέμιτς, Τζεβάντ Σαλτσίν, Σενάντ Χακάλοβιτς, Νεντζάντ Χότζιτς, Νιχάντ Μπόγιατζιτς και Ζουλφικάρα Αλίσπαγκ για την επίθεση στο χωριό Τρούσινα στις 16 Απριλίου του 1993 κατά την οποία δολοφονήθηκαν 18 άμαχοι Κροάτες και τέσσερις Κροάτες στρατιώτες και λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν οι περιουσίες τους.

Η Χαντάνοβις γνωστή με το ψευδώνυμο «Σφήκα» την περίοδο του πολέμου, ήταν 21 ετών και  μέλος της ειδικής μονάδας των μουσουλμανικών δυνάμεων της Βοσνίας «Ζουλφικάρ» και παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην εκτέλεση Κροατών αμάχων και στρατιωτών των κροατικών ενόπλων δυνάμεων, του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO) στο χωριό Τρούσινα το 1993.

 

Η Ρασέμα Χαντάνοβιτς ζούσε έως τη σύλληψή της, το Μάρτιο του 2011, στο Όρεγκον των ΗΠΑ με ψεύτικη ταυτότητα. Κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την ομολογία ενοχής το Μάρτιο, η Χαντάνοβιτς απευθυνόμενη στο δικαστικό συμβούλιο, είπε ότι μετανιώνει για τα εγκλήματα που διέπραξε.

«Θέλω μία ακόμη φορά να εκφράσω τη βαθιά μου μετάνοια για ό,τι έχω κάνει. Λυπάμαι που ήμουν παρούσα στην εκτέλεση και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε όσους έκανα κακό. Διέπραξα έγκλημα και θέλω να εκτίσω την ποινή μου το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.