ΚΟΣΜΟΣ

ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Κίνημα δεν πληρώνω αναπτύχθηκε στην  Ιρλανδία, με σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά να μην έχουν ακόμη πληρώσει το «χαράτσι» των 100 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση σε κάθε κατοικία, ανεξάρτητα από την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, αυξάνονται οι φόβοι φόβους ότι η εντεινόμενη δημόσια αντίθεση στη λιτότητα μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητά της Ιρλανδίας να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Βάσει των στοιχείων, από τα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της Ιρλανδίας, μόνο τα 805.500 πλήρωσαν τον φόρο 100 ευρώ έως τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου που έληγε η σχετική προθεσμία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που καλούσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το χαράτσι, ξεκίνησαν εννιά βουλευτές και σύμφωνα με τους αναλυτές ήρθε να προστεθεί στην ήδη μεγάλη κόπωση της κοινωνίας από τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας. «Πρόκειται για έναν αντίστροφα προοδευτικό φόρο και πολλοί πολίτες δεν μπορούν να τον αντέξουν», δήλωσε ο Τόμας Πράινγκλ, ένας από τους βουλευτές που είπε ότι προτιμά να πάει στη φυλακή παρά να πληρώσει.

Να σημειωθεί ότι, από το επόμενο έτος, ο φόρος αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαφοροποιήσει τη φορολογία, ανάλογα με την αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Να σημειωθεί πως το Δουβλίνο συμφώνησε στην επιβολή του φόρου, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο έχει στόχο να μειώσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμά της, ύψους 18 δισ. ευρώ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη κατά την εφαρμογή της νέας φορολογίας, αλλά αρνήθηκε να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής της, επιμένοντας ότι η επιβάρυνση για τους πολίτες είναι χαμηλή και υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις. Βάσει των σχεδιασμών, τα 160 εκατ. ευρώ, που είναι τα έσοδα που αναμένονται από το φόρο,  θα πληρωθούν τοπικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.