ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την εικόνα μιας Ελλάδας που δεν έχει αξιοποιήσει καμία από τις δυνατότητες που διαθέτει στον ενεργειακό τομέα, ενώ αντίθετα έχει καθυστερήσει τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί, δίνει η έκθεση Μπαρόζο.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Στην πραγματικότητα η Κομισιόν, μέσα από την έκθεση Μπαρόζο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, βγάζει «κίτρινη κάρτα» στη χώρα μας όσον αφορά τον τομέα της Ενέργειας, τονίζοντας ότι κυριαρχούν λίγες κρατικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να έχουν μια μονοπωλιακή θέση στην αγορά, και καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχέως εντός του 2012 στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ, καθώς επίσης και να εξορθολογίσει το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα (το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται στο λιγνίτη), τα περισσότερα νησιά παραμένουν απομονωμένα χωρίς διασυνδέσεις και εξαρτώνται από το πετρέλαιο, και η συνολική απόδοση της ηλεκτροπαραγωγής είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Επισημαίνει ακόμη ότι οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς δεν έχουν ακόμη πλήρως διαχωρισμένες δραστηριότητες, ότι οι βιομηχανικοί πελάτες διαμαρτύρονται πως καλούνται να πληρώσουν από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, και ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

Προσθέτει ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά και αιολικά είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, και ότι η ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς είναι επίσης απαραίτητη για την εξαγωγή ηλεκτρισμού προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κάνει μνεία στο σχέδιο «Ήλιος» λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για μια πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά κάτι  τέτοιο προϋποθέτει επενδύσεις σε δίκτυα, στις οποίες μπορούν να συμβάλλουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Λίγες ευρωπαϊκές χώρες επωφελούνται από μια τέτοια ποικιλία ΑΠΕ, άφθονη αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα και γεωθερμία, που αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί εντοπίζει ακόμα στον τομέα των διαμεταφοράς ενεργειακών πόρων, επισημαίνοντας τη δυνατότητα μετατροπής της χώρας σε κόμβο αερίου, μέσω των δρομολογούμενων αγωγών αλλά και των επικείμενων ερευνών για υδρογονάνθρακες, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.