ΚΟΣΜΟΣ

ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εντόπισε νέο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Καλιφόρνια, αλλά διαβεβαίωσε ότι «το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο».

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ «επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα στη χώρα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ESB) σε μια γαλακτοφόρα αγελάδα στην κεντρική Καλιφόρνια», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το ζώο δεν εκτρεφόταν για την παραγωγή κρέατος. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Ουδέποτε η αγελάδα παρουσίασε κίνδυνο για τη διατροφική αλυσίδα ή τη δημόσια υγεία», ενώ παράλληλα το υπουργείο υπογράμμισε ότι «η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών δεν μεταδίδεται από το γάλα», και ότι «οι μηχανισμοί για την πρόληψη της νόσου έχουν τεθεί σε λειτουργία».

Τα επίσημα στοιχεία λένε πως οι εξαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος ανέρχονται σε 353 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τις εν λόγω εξαγωγές.

Το υπουργείο Γεωργίας του Μεξικού από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διακόψει τις εισαγωγές βοοειδών από τις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι θα διατηρήσει το ίδιο επίπεδο ελέγχων στις εισαγωγές κατά μήκος των συνόρων και ότι δεν υπήρξαν εισαγωγές βοδινού κρέατος στο Μεξικό από εκεί όπου το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εντόπισε το κρούσμα της νόσου.

Στην Κορέα παίρνουν μέτρα 

Δύο μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν σήμερα πως σταματούν την πώληση βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ μετά το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια. Οι όμιλοι Lotte Mart (95 σημεία πώλησης) και Home Plus, θυγατρική της βρετανικής Tesco, αποφάσισαν να αποσύρουν προσωρινά όλες τις ποσότητες αμερικανικού βοδινού από τα καταστήματά τους.

Η Νότια Κορέα θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, όταν θα έχει πληρέστερη ενημέρωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας, προσθέτοντας πως το κρούσμα δεν αφορά άμεσα το βοδινό κρέας που πρόκειται να εισαχθεί στη χώρα. Σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες, η Νότια Κορέα εισάγει βοδινό κρέας από ζώα ηλικίας μικρότερης των 30 μηνών.

Η Νότια Κορέα εισήγαγε 107.000 τόνους αμερικανικού βοδινού το 2011-το 37% των συνολικών εισαγωγών κρέατος.

Στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές βοδινού κρέατος φτάνουν τα 353 εκατομμύρια δολάρια (267 εκατομμύρια ευρώ) το χρόνο, με το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να αποτελούν τις βασικές εξαγωγικές αγορές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.