ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ

Τον κίνδυνο να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο επισείει η διοίκηση της ΔΕΠΑ, καθώς τα «φέσια» δεν της επιτρέπουν να πληρώσει τους Ρώσους προμηθευτές της.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η ΔΕΠΑ, δηλαδή η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου που έχει κατ΄ αποκλειστικότητα το έργο της προμήθειας αερίου στη χώρα, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας επειδή της χρωστάνε οι πελάτες της – ηλεκτροπαραγωγοί. Αυτό οδήγησε τον πρόεδρό της κ. Χάρη Σαχίνη να στείλει επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου αναφέρει ρητά ότι λόγω της τρέχουσας χρηματοοικονομικής κατάστασης, «η ΔΕΠΑ δεν θα δύναται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους προμηθευτές της, με αποτέλεσμα την πιθανή διακοπή τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο, όσο επίσης και για τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές».

Το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΠΑ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω σημείωσε σημαντικά κέρδη, δεν είναι… δικό της, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στις δυσλειτουργίες της αγοράς ηλεκτρισμού και ξεκινάει από την ταμειακή αδυναμία του ΛΑΓΗΕ του φορέα δηλαδή που διαχειρίζεται την ημερήσια αγορά ρεύματος. Ο ΛΑΓΗΕ πληρώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για το ρεύμα που «ρίχνουν» στο σύστημα και πληρώνεται από τις εταιρείες εμπορίας ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιώτες) για το ρεύμα που αγοράζουν από τη χονδρεμπορική αγορά. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους λιανεμπόρους, αλλά και τα μεγάλα ποσά που πρέπει να πληρώνει ο  ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, έχουν δημιουργήσει στα ταμεία του ένα άνοιγμα περίπου 500 εκατ. Ευρώ.

Η ταμειακή αδυναμία του ΛΑΓΗΕ έχει φέρει σε απόγνωση τους ηλεκτροπαραγωγούς που μένουν απλήρωτοι επί μήνες. Οι μεν «ανανεώσιμοι» βρίσκονται σε δυσκολία στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει για τις επενδύσεις τους, οι δε «θερμικοί» που δουλεύουν με φυσικό αέριο, πέραν τούτου, δεν μπορούν να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ για το αέριο που αγοράζουν. Αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκεται πλέον η ΔΕΠΑ σε μεγάλη ταμειακή στενότητα την οποία πρέπει να διαχειριστεί, κυρίως σε σχέση με τους προμηθευτές της (Ρώσους και Αλγερινούς) με τους οποίους την «δένουν» διεθνείς αυστηρές συμβάσεις.

Με την επιστολή του ο κ. Σαχίνης προτείνει τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ με ποσό 200 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Η πρόταση συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, επειδή τα χρήματα του πράσινου ταμείου έχουν διοχετευθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι πληροφορίες του matrix24 αναφέρουν ότι συζητείται, πλέον, πράγματι, η παροχή δανείου από εκεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.