ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΡΙΔΙΟ-ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» Η ΔΕΗ

Ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου «πέρασε» χθες από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί μέρος από το «χαράτσι» ως ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ και να ξεπεραστεί, έστω και για λίγο, το τεράστιο ταμειακό πρόβλημα της επιχείρησης.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η ταμειακή ασφυξία της ΔΕΗ, για την οποία πρώτο είχε γράψει το matrix24 από το τέλος Φεβρουαρίου, προέρχεται κατά βάση από την αδυναμία ή απροθυμία πολλών καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος που περιλαμβάνουν και το Ειδικό Τέλος για τα ακίνητα, το γνωστό «χαράτσι». Έτσι το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο επιστρέφεται προσωρινά στη ΔΕΗ το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που κατέβαλε στο Δημόσιο τον Mάρτιο για το Eιδικό Tέλος Aκίνητης Περιουσίας (ETHΔE) ενώ παράλληλα της επιτρέπεται να παρακρατήσει τα 50 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει τον Aπρίλιο. Δηλαδή ένα ποσό 250 εκατ. από το «χαράτσι» θα αιμοδοτήσει προσωρινά τα ταμεία της ΔΕΗ εν αναμονή προφανώς μιας συνολικότερης λύσης.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο που η παρακράτηση των 200 εκατ. του Mαρτίου μέχρι τον Iούνιο είχε διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Bουλή παραμονές του Πάσχα, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η ΔEH δεν είχε ενημερωθεί για την κατάθεση της τροπολογίας που συνέπεσε με την ημερομηνία υποχρεωτικής εκ του νόμου καταβολής της δόσης του ETHΔE. Ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ κατέβαλε το συγκεκριμένο ποσό παρά το δικαίωμα που της έδινε η εν λόγω ρύθμιση να το παρακρατήσει.

Πρόκειται πάντως για μία σημαντική «ανάσα» για την επιχείρηση αλλά και για την αγορά ηλεκτρισμού εν γένει η οποία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.
Επιπλέον, με διαδικασίες- εξπρές και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται συνολικά στην αγορά ενέργειας από την αδυναμία της ΔEH να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, το υπουργείο Oικονομικών επέστρεψε στην Επιχείρηση 50 εκατ. έναντι ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου από τον λογαριασμό της Γενικής Kυβέρνησης.

Το ποσό αυτό διασφαλίζει τη μισθοδοσία της Επιχείρησης για τον Aπρίλιο και επιτρέπει παράλληλα την καταβολή περί των 15 εκατ. ευρώ στον ΛAΓHE (Λειτουργός Aγοράς) ως έναντι των 80-90 εκατ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών για αγορές ενέργειας που είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα. H μη εξόφληση των οφειλών αυτών θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα κυριολεκτικά την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς θα διογκωθούν τα χρέη ιδιωτών παραγωγών και παραγωγών AΠE που πληρώνονται από τον ΛAΓHE με καθυστέρηση τριών μηνών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΟΒΕΙ ΤΟ… ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.