ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ «PLAN B» ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ

Σε «γρίφο για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται η υπόθεση Ελλάδα για τους πιστωτές, με φόντο την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Tου Βαγγέλη Δουράκη

Το δημοσκοπικό ναυάγιο των δύο μεγάλων κομμάτων επιτείνει την αγωνία για τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, προκαλώντας ισχυρούς «πονοκεφάλους» στους πιστωτές μας,όταν στο εσωτερικό της χώρας τα -έστω και παρωχημένα- σενάρια για υιοθέτηση «ευρω-δραχμής» δίνουν και παίρνουν.

Η αλήθεια είναι ότι με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου διάσωσης, αλλά και την καταβολή 35 δισ. ευρώ σε όσους μετείχαν στο PSI, οι πιστωτές μας δείχνουν να έχουν πάρει «αγκαζέ» το πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Ποντάρουν» δηλαδή στην επιτυχία του. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση όμως ξεκάθαρα τους χαλάει τη «μαγιά» λόγω της αβέβαιης εκβασής της. Εάν προκύψει από την κάλπη το αντιμνημονιακό μέτωπο και ταυτόχρονα δεν συσταθεί μία Κυβέρνηση με «φιλοευρωπαϊκό» χαρακτήρα, τότε το πρόγραμμα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς η εφαρμογή του θα παραπεμφθεί στις ..ελληνικές καλένδες.

Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, εκ των πραγμάτων τους αναγκάζει να επεξεργάζονται Plan B, που όμως δεν φαίνεται να περιλαμβάνει ως εναλλακτική μια πιθανή αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σημείο «κλειδί» που κρίνει τις εξελίξεις είναι το γεγονός της σταδιακής μετατόπισης των ελληνικού δημόσιου χρέους από ιδιώτες δανειστές στις πλάτες των ...φορολογουμένων άλλων κρατών: Με άλλα λόγια, με την εφαρμογή του PSI η εξάρτηση της Ελλάδας από ιδιώτες δανειστές περιορίζεται.  Όμως τα σχέδια διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν αυξήσει θεαματικά την έκθεση της χώρας σε δανεικά από επίσημους φορείς του δημοσίου..

Η τρόϊκα λοιπόν αποκτά μέρα με την ημέρα και δυνατότερο λόγο απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά τα εσωτερικά της θέματα, αλλά και έννομο συμφέρον ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.

Ισχυρό «όπλο» των πιστωτών μας είναι το γεγονός ότι πλέον οι δόσεις του δανείου καταβάλλονται ανά μήνα: Κάτι φυσικά που τους δίνει το δικαίωμα να πιέζουν ασφυκτικά την όποια κυβέρνηση προκύψει και να της ..εξηγούν πώς ακριβώς έχουν τα θέματα.
Όμως ο ειδικός λογαριασμός για την εξόφληση των πιστωτών μας που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ικανός -έστω και θεωρητικά- να «τινάξει τη μπάνκα στον αέρα», αποδυναμώνοντας από κάθε επιχείρημα και κάθε προσπάθεια διαπραγματεύσεων από την όποια κυβέρνηση προκύψει μελλοντικά.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν αποκλείεται να παίξει κεντρικό ρόλο την επόμενη ημέρα για την χώρα, αφού τοποθετεί σε θέση ισχύος της τρόϊκα: Μέσω του ειδικού λογαριασμού η Ελλάδα θα εξοφλεί τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό, με τα ποσά που παραλαμβάνει ως βοήθεια από τους πιστωτές μας και αργότερα και με κομμάτι από τα δικά της έσοδα, όταν αρχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα..

Αν λοιπόν μετά τις εκλογές η Αθήνα δεν πειθαρχήσει προς τις επιταγές των πιστωτών της αρνούμενοι να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει αποφασίσει υπάρχει ένα έσχατο σχέδιο.
Η τρόϊκα θα εξοφλεί μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού κανονικά τους εξωτερικούς πιστωτές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με στάση πληρωμών στο εξωτερικό.

Η Αθήνα όμως θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τα ελλείμματά της..
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να βρει τα χρήματα να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και οποιαδήποτε άλλη υποχρέωσή της στο εσωτερικό, χωρίς να ποντάρει στην έστω και ελάχιστη βοήθεια από την τρόϊκα και με τις αγορές να παραμένουν ουσιαστικά κλειστές.
Ουσιαστικά η Αθήνα θα οδηγηθεί σε εσωτερική στάση πληρωμών και ανάγκη λήψης μέτρων.. Ακραίο μεν ενδεχόμενο, αλλά πιθανό ειδικά μάλιστα από την στιγμή που έχει συσταθεί ο ειδικός λογαριασμός και επιπλέον τα χρέη της Ελλάδας αφορούν πια τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.