ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ

Καλοβλέπουν την ανάπτυξη των σχέσεών τους με την Τουρκία και το Ιράν οι Αιγύπτιοι. Αντιστοίχως θεωρούν ότι «η άνοιξη» με τις ΗΠΑ έχει περάσει…

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η πλειοψηφία των Αιγυπτίων, περίπου το 56%, πιστεύει ότι οι στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την πρόοδο της χώρας τους. Το ποσοστό αυτό έφθανε στο 40% τον Δεκέμβριο του 2011. Λίγοι περισσότεροι από το ένα τέταρτο, το 28%, πιστεύουν ότι οι στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτων θα οδηγήσουν σε καλό, ενώ αντιστοίχως το ποσοστό αυτό φθάνει στο 60% όσον αφορά στην Τουρκία και 41% όσον αφορά στο Ιράν.

Η αρνητική αυτή στάση των Αιγυπτίων συμπίπτει με μία πολύ δύσκολη περίοδο στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Αιγύπτου. Η κατάσταση έγινε δυσκολότερη όχι μόνον λόγω της πτώσης του καθεστώτος του Μουμπάρακ, αλλά κυρίως λόγω της κακής λειτουργίας διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων που είχαν αμερικανικό υπόβαθρο. Οι περισσότεροι Αιγύπτιοι, τώρα που ουσιαστικά υπάρχει νομιμοποίηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, αρχίζουν να καλοβλέπουν τις πιο στενές σχέσεις με την Τουρκία. Το ποσοστό των ανθρώπων που επιζητούν τις σχέσεις με το Ιράν μπορεί να είναι ψηλό, όμως αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε ποικίλες ανωμαλίες, αν αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις με το Σιιτικό καθεστώς (38%).

Τουρκία και Ιράν επιζητούν στενότερες σχέσεις με το Κάιρο. Όμως παρά ταύτα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, παρά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, υπάρχει καχυποψία στην άρχουσα τάξη για τις μελλοντικές βλέψεις τόσο της τουρκικής όσο και της ιρανικής κυβέρνησης.

Είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι παραμένει υψηλό το ποσοστό των Αιγυπτίων που θεωρούν ότι η συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ (Καμπ Νταίηβιντ 1979) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ενώ προς την διατήρηση της συμφωνίας, όσον κι αν δείχνει παράδοξο είναι και υποστηρικτές Ισλαμικών κομμάτων.

Η αλλαγή που επήλθε στη χώρα με την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ θα αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της χώρας πιστεύει η πλειονότης του πληθυσμού. Το 79% πιστεύει ότι το μέλλον είναι ευοίωνο, έναντι 82% τις πρώτες ημέρες της επανάστασης της πλατείας Ταχρίρ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.