ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

Να που και οι Ρώσοι μελετούν σοβαρότατα το ενδεχόμενο να κτυπηθεί το Ιράν και εν συνεχεία να υπάρξουν αντίποινα κι ενδεχομένως μια πιό σκληρή αναμέτρηση.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η στρατιωτική επιχείρηση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν όλο και απομακρύνεται αλλά και συνεχώς επανέρχεται. Στις 30 Μαρτίου το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» μετέδωσε ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές προερχόμενες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης σε περίπτωση που τελικά υπάρξει σύγκρουση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού στρατού η όποια ενέργεια εναντίον του Ιράν θα αρχίσει «το καλοκαίρι» του 2012. Σύμφωνα με το Ιντερφάξ το σχέδιο περιέχει εκτός του Ισραήλ και εμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Κάποιες λίγες πληροφορίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δείχνουν το βαθμό ετοιμότητος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Τον περασμένο Δεκέμεβριο έγινε γνωστό από δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων ότι οικογένειες στρατιωτικών που υπηρετούσαν σε βάση στην Αρμενία αναχώρησαν για τη Ρωσία, ενώ τα στρατεύματα μεταφέρθηκαν από το Ερεβάν βόρεια στην πόλη Γκούμρι, κοντύτερα στα σύνορα με τη Γεωργία και την Τουρκία. Η προετοιμασία των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Αρμενία ώστε να αναλάβουν δράση σε περίπτωση σύγκρουσης στο Ιράν έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια.

Μετά τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2008 και την κατάληψη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τα ρωσικά στρατεύματα, η Τυφλίδα ως αντίποινα έκλεισε κάθε οδική δίοδο στους Ρώσους. Ετσι τους έχει απομείνει μόνον η αερογέφυρα για την επικοινωνία τους με τη Ρωσία, ενώ καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έρχονται μέσω των συνόρων Ιράν-Αρμενίας. Η Μόσχα πιστεύει ότι αν ξεσπάσει όποιος πόλεμος τα σύνορα αυτά θα κλείσουν.
Μακράς κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Καβκάζ 2012» έχουν προγραμματισθεί για τον Σεπτμέβριο, όμως η μεταφορά στρατευμάτων και υλικού γι’ αυτές τις ασκήσεις έχουν ήδη αρχίσει από το φόβο μήπως και ξεσπάσει πόλεμος όπως αναφέρει το Ιντερφάξ..

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.