ΚΟΣΜΟΣ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: «ΣΜΙΤ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ»

Την ώρα που η ουγγρική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη σύναψη ενός νέου δανείου, εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας  Παλ Σμιτ με αφορμή σκάνδαλο λογοκλοπής.

Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους μετά από τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου στον κρατικό σταθμό, στην οποία ο Σμιτ δήλωσε πως δεν παραιτείται παρόλο που του αφαιρέθηκε το διδακτορικό του εξαιτίας λογοκλοπής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη βουλή --οι Σοσιαλιστές, το οικολογικό-φιλελεύθερο LMP και το ακροδεξιό Γιόμπικ-- κάλεσαν τον 69χρονο Σμιτ, πρώην ολυμπιονίκη στην ξιφομαχία, να παραιτηθεί. Όμως βάσει του νόμου, ο Σμιτ, η δημοφιλία του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή, μπορεί να αποπεμφθεί μόνο εάν το εγκρίνει η βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τον πρόεδρο χωρίς την υποστήριξη της συμπολίτευσης, αλλά μπορεί να αρχίσουν μια διαδικασία αποπομπής, κάτι που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να τον υπερασπιστεί κι έτσι να "φορτωθεί η ίδια" το σκάνδαλο, σημείωσε ένας πολιτικός αναλυτής.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει δηλώσει ότι την απόφαση πρέπει να την πάρει ο πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι κατά βάση συμβολικός.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΛΟΓΟΚΛΟΠΟΣ ΟΥΓΓΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Matrix 24 02/04/2012

    […] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: «ΣΜΙΤ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ» […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.