ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΑΙΘΙΟΠΑΣ ...ΤΟΜΣΕΝ

Η δυσφορία της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ, για την τροπή που έχει πάρει το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και οι ενστάσεις που έχουν όσον αφορά στις παρεμβάσεις του τα δύο μεγάλα κόμματα, φαίνεται πως «διώχνουν» από την Ελλάδα τον Πολ Τόμσεν -γνωστό και ως «Mr. blue eyes»- τον μέχρι σήμερα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

  

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται επισήμως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για αντικατάσταση του κ. Τόμσεν, στελέχη τόσο της Ιπποκράτους όσο και της Συγγρού επιβεβαιώνουν ότι και τα δύο κόμματα έχουν ψυχρανθεί με τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι συγκρίσεις μισθών του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα με αυτούς στη Ρουμανία και την Κροατία, οι οποίες βασίστηκαν σε μη επικαιροποιημένα στοιχεία και έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επικρατέστερος αντικαταστάτης του φέρεται να είναι το στέλεχος του ΔΝΤ Αμπέμπε Σελασιέ τον οποίο φήμες εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αθήνα, αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Ο υποψήφιος για θητεία στην Ελλάδα έχει υπηρετήσει για τρία χρόνια στην Ουγκάντα, ως μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ, ενώ αν τελικώς έλθει, θα αντικαταστήσει, όπως έκανε ήδη στην Πορτογαλία, τον επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα Πολ Τόμσεν.
Ο κ. Σελασιέ, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το London School of Economics, είναι σήμερα βοηθός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και η πρόσφατη επίσκεψή του στην Πορτογαλία άφησε καλές εντυπώσεις.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου στον δόκτορα Σελασιέ για τη συμβολή του στην οικοδόμηση σταθερών θεμελίων μακροοικονομικής πολιτικής». Με τα αυτά λόγια ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουγκάντας Εμάνουελ Μουτέμπιλε αποχαιρέτησε τον τότε επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα του.
Η τελετή έγινε στις 30 Ιουνίου 2009 στους Δυτικούς Κήπους της τράπεζας στην Καμπάλα και σφράγισε την ολοκλήρωση της θητείας του Σελασιέ ως Μόνιμου Αντιπροσώπου (Resident Representative) του ΔΝΤ στην αφρικανική χώρα, η οποία είχε αρχίσει το 2006.

Εκτός από την Ουγκάντα, ο κ. Σελασιέ έχει εργαστεί στη Ρουμανία, στην Ταϊλάνδη, στην Τουρκία και στην Πολωνία. Προτού ενταχθεί στο ΔΝΤ εργαζόταν για την κυβέρνηση της Αιθιοπίας από όπου κατάγεται.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πορτογαλία ως επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου δήλωσε ότι «ο βασικός κίνδυνος για τη χώρα είναι η ύφεση να αποδειχθεί βαθύτερη των προβλέψεων». Κάτι βεβαίως που για την Ελλάδα έχει αποδειχθεί μια επώδυνη πραγματικότητα, με την ύφεση να μας συνοδεύει για σχεδόν 5 χρόνια..

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.