ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΜΠΕΡΝΑΝΚΙ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανοιχτό το ενδεχόμενος νέας αγοράς ομολόγων αφήνει ο πρόεδρος της Fed.

Η Fed διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,00%-0,25%. Παράλληλα, αύξησε στο 2,4% με 2,9% του ΑΕΠ (από 2,2% με 2,7% λίγο μετά την πρωτοχρονιά) την εκτίμησή της, για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξής της οικονομίας των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στην ανεργία, η Fed εκτιμά ότι στο τέλος του 2012 το ποσοστό μπορεί να υποχωρήσει στο 7,8%, από το τωρινό 8,2% του εργατικού δυναμικού.

Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα τόνισε ότι «η Fed δεν πρόκειται να διστάσει», να αγοράσει εκ νέου αμερικανικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλό το κόστος του δανεισμού.

«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να κάνουμε κι άλλες ενέργειες που αφορούν τη σύνθεση του ισολογισμού μας, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τους στόχους μας. Πρόκειται για εργαλεία που παραμένουν πάνω στο τραπέζι. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, εφόσον η οικονομία μας χρειάζεται πρόσθετη στήριξη», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, αρκετά μέλη του ΔΣ της FED εναντιώνονται στην «επ' αόριστον παράταση ισχύος» του εξαιρετικά χαμηλού επιτοκίου και θεωρούν αδιανόητο να συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το 2016. Μάλιστα, κάποια μέλη του ΔΣ εγείρουν μάλιστα θέμα «να αυξηθεί μέσα στο 2014 το ίδιο επιτόκιο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.