ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ολοκληρώνεται σήμερα, Μ. Τετάρτη, η διαδικασία παρασκευής (έψησις) του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι.

Το Μύρο θα μεταγγιστεί σε μεγάλους αργυρούς αμφορείς, μικρά αργυρά και αλαβάστρινα δοχεία, τα οποία θα μεταφερθούν στο πατριαρχικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέου και αύριο, Μ. Πέμπτη, το πρωί θα μεταφερθούν με λιτανεία στον πατριαρχικό ναό από 24 ιερείς, που θα κρατούν τους αμφορείς, περίπου 35 αρχιερείς που θα κρατούν αργυρά και αλαβάστρινα δοχεία και τον Πατριάρχη που κρατεί αργυρό δοχείο.

Στη διάρκεια της θείας λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πατριάρχη, θα γίνει ο καθαγιασμός του Μύρου. Οι αμφορείς και τα υπόλοιπα δοχεία θα τοποθετηθούν γύρω και επάνω στην Αγία Τράπεζα και στο τέλος της λειτουργίας, πάλι με πομπή, τα δοχεία θα μεταφερθούν στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου.

Σημειώνεται ότι η παρασκευή και καθαγιασμός του Μύρου, που γίνονται κάθε περίπου δέκα χρόνια, είναι τελετουργικά ιδιαίτερης σημασίας στην ορθόδοξη εκκλησία και λαμβάνουν χώρα πάντα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Άγιο Μύρο χρησιμοποιείται στην ορθόδοξη εκκλησία στη βάπτιση και συμβολίζει τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους ορθόδοξους. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, θα καθαγιάσει για τρίτη φορά κατά την πατριαρχία του νέα ποσότητα Αγίου Μύρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.