ΥΓΕΙΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος συνταγογράφησης για δέκα μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων. Αντιδρούν οι γιατροί, που καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων πως ούτε το σύστημα είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Πρεμιέρα σήμερα με αντιδράσεις στη συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας για δέκα μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων, εκείνες που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αντιβιοτικά, φάρμακα για την καρδιά και το διαβήτη, για τα οποία οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν τη δραστική τους ουσίας, ώστε να χορηγείται στους ασφαλισμένους το φθηνότερο σκεύασμα.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους γιατρούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για εκχώρηση του θεραπευτικού σχήματος σε μη γιατρούς, καθώς ο φαρμακοποιός θα καλείται να αποφασίσει πιο σκεύασμα θα δώσει στον ασθενή.

Έτσι , ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος καταγγέλλει πως ούτε καν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγοφράφησης δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καλεί τα μέλη του να αναγράφουν σε παρένθεση την εμπορική ονομασία το προτεινόμενο σκεύασμα, αλλά και τη φράση «η αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες».

«Η συνεχής εναλλαγή του φαρμάκου που λαμβάνει το ασθενής δεν βοηθάει τη θεραπεία του», διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

 

Με την εφαρμογή του μέτρου προσδοκάται περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης τουλάχιστον στα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορίες δραστικών ουσιών που θα συνταγογραφούνται είναι:

OMEPRAZOLE
CLARITHROMYCIN
CIPROFROXACIN
LANSOPRAZOLE
CEFUROXIME ACETIL
CETIRIZINE
AZITHROMYCIN
CEFBROZIL
MELOXICAM
FLUCONAZOLE

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.