ΚΟΣΜΟΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

Έντονα προβληματισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι με τις επιθέσεις σε στρατόπεδα στην Καμπούλ.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Οι εξεζητημένες και συντονισμένες επιθέσεις στην Καμπούλ την Κυριακή του Πάσχα αποδεικνύουν σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πληροφοριών ότι το «Δίκτυο Χακκάνι», η πλέον ανθεκτική από τις οργανώσεις που αντιτίθενται στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς που τη δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου των Αφγανών εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, εξαπλώνεται επικίνδυνα.

Ενώ οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις επιθέσεις της Κυριακής σε στρατόπεδα, ανάμεσα στα οποία και σε αυτό στο οποίο έχει εγκατασταθεί η ελληνική δύναμη, καθώς και σε άλλα νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Δυτικοί αξιωματούχοι συμφωνούν έστω και ανεπισήμως με τις δηλώσεις του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν « ήττα των πληροφοριών των δικών μας αλλά κυρίως του ΝΑΤΟ».

Δύο είναι τα κύρια ερωτήματα που πλέον τίθενται: Αν οι Ισλαμιστές αντάρτες μπορούν να εκτελούν συχνά τέτοιου είδους επιθέσεις και αν η αφγανική κυβέρνηση θα είναι ικανή να τις αντιμετωπίσει, όταν το 2014 τα δυτικά στρατεύματα αποχωρήσουν όπως έχει αποφασισθεί.

Στην Καμπούλ, Αφγανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι επιθέσεις της Κυριακής ενορχηστρώθηκαν στο Πακιστάν, όπου κρύβονται οι ηγέτες του δικτύου Χακκάνι. Οι Αμερικανοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το εν λόγω δίκτυο βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, αμφιβάλλουν όμως ότι το σκηνικό στήθηκε στο Πακιστάν. Ο Χαμίντ Καρζάι πολιτικά προσπαθεί κι αυτός να διώξει από πάνω του την ευθύνη όσον αφορά στα ζητήματα πληροφοριών και την μεταθέτει στη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Τα ερωτήματα είναι ποικίλα με κυριότερα το πως κατάφεραν οι μαχητές αυτοί να περάσουν όλα αυτά τα όπλα και τους πυραύλους σε μία περιοχή που θεωρείται πολύ καλά φυλασσόμενη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.