ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΛΟΓΩ... ΣΔΟΕ

Την ώρα που ένας στους δύο φορολογούμενους παρανομεί, «φωτιές» ανάβουν «ράμπο» του ΣΔΟΕ, που προκαλούν ακόμη και πολιτικές αναταράξεις επιχειρώντας λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες να «ξεσκεπάσουν» σκάνδαλα με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και παράνομες επιδοτήσεις αγροτών.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Εσωκομματικές τριβές μέχρι και μεταπηδήσεις υποψηφίων σε άλλα κόμματα -από βουλευτές που αντιδρούν αναζητώντας ερείσματα σε ψηφοφόρους στις τοπικές κοινωνίες- προκαλούν οι εκτεταμένοι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε αγρότες που έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ ή επιστροφές ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια.

Με εντολή εισαγγελέα μάλιστα ανοίγουν σωρηδόν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αγροτών για να ανακτηθούν τεράστια χρηματικά ποσά που καταχράστηκαν επιτήδειοι.

Μόνο στη Θήβα –για παράδειγμα- και σε μικρά γειτονικά χωριά άνοιξαν 90 τραπεζικοί λογαριασμοί όπου εντοπίστηκαν ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά, όπως στης  Μ.Φ. 1,5 εκατ. ευρώ, Κ.Ν. 600.000 ευρώ, Κ.Δ. 486.000 ευρώ, της Β.Δ. 880.000 ευρώ, Ζ.Κ. 480.000 ευρώ, αλλά και μεγαλο-παράγοντα της περιοχής που φαίνεται πως κινούσε τα νήματα.

Ανάλογες έρευνες γίνονται πανελλαδικά, καθώς στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ πιάστηκε και αγρότης στη Μακεδονία που ζητούσε επιδοτήσεις και επιστροφή ΦΠΑ για παραγωγή 100 τόνων πατάτας, την οποία και υποτίθεται πως διακίνησε με ένα μόλις δρομολόγιο με το ημιφορτηγό του.

Η φοροδιαφυγή οργιάζει πια στην αγορά, καθώς ένας στους δύο ελεγχόμενους πιάνεται «στα πράσα» να παρανομεί: Έως τον Φεβρουάριο φέτος έγιναν 6.800 έλεγχοι του ΣΔΟΕ και στην «τσιμπίδα» του πιάστηκαν 3.024 παραβάτες, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο ελεγχόμενους! Καταγράφηκαν 52.570 παραβάσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 18 ανά έλεγχο.

Για ολόκληρο το 2012 δρομολογούνται 28.000 στοχευμένοι έλεγχοι και άλλοι 3.000 έλεγχοι στη διακίνηση. Παρά την γενική καθίζηση των εισπράξεων των εφοριών που αγγίζει πανελλαδικά και το 30%,από τις αρχές του χρόνου το ΣΔΟΕ έπιασε και το 105% των στόχων που έθεταν το Μνημόνιο και η Τρόικα.

Το ποσοστό των παραβατών στην Αττική φτάνει στο 53%, στην Κεντρική Μακεδονία το 48%, στην Ανατολική Μακεδονία 44%, στην Στερεά Ελλάδα 54%, στην Πελοπόννησο 54%, ενώ στην Δυτική Μακεδονία φτάνει στο 60%, στο Νότιο Αιγαίο 65% και στα Ιόνια Νησιά το71%!

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.