ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ-ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΝΟΧΗΣ

Αυξάνονται με τρελούς ρυθμούς οι παράνομοι οίκοι ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Από το σύνολο των οίκων στο λεκανοπέδιο, το 25% λειτουργεί στη περιοχή Κεραμεικού -Μεταξουργείου. Υπολογίζεται ότι, ημερησίως, τους επισκέπτονται πάνω από 2.000 πελάτες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φορέων και των κατοίκων της περιοχής πρόκειται κυρίως για παράνομους μετανάστες, ενώ και οι εκδιδόμενες είναι σε μεγάλο ποσοστό θύματα παράνομου  trafficking.  Όπως καταγγέλλουν  το φαινόμενο αυτό έχει ως συνέπεια  8000 ιδιοκτησίες-επιχειρήσεις εκτιμώμενης αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ να βρίσκονται εγκλωβισμένες.

Οι φορείς και οι πολίτες ζητούν να μπει λουκέτο στους παράνομους οίκους ανοχής του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Με χθεσινή επιστολή τους (3 Απριλίου 2012),  προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα την αιρετή περιφέρεια Αττικής και το δήμο Αθηναίων, αιτούνται να μπει οριστικό τέλος στην « ιδιότυπη,  διαρκή,  και παράνομη λειτουργία των οίκων ανοχής».

Οι  κάτοικοι και οι φορείς ζητούν με αφορμή τις πρόσφατες  κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τις νέες υγειονομικές διατάξεις την άμεση και οριστική απομάκρυνση των παράνομων οίκων ανοχής  από το ιστορικό κέντρο (ΦΕΚ 567/Δ/1979). Μεταξύ άλλων ο νόμος   προβλέπει  την απαγόρευση της στέγασής τους σε διατηρητέα και παραδοσιακά κτίρια, και την απόστασή τους κατά 200 μέτρα τουλάχιστον σε ακτίνα από σχολεία, πλατείες, εκκλησίες.

Υγειονομική βόμβα

Όπως υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι παράνομοι οίκοι ανοχής αποτελούν μια «υγειονομική βόμβα», καθώς στεγάζονται σε ακατάλληλους και ετοιμόρροπους χώρους, με άθλιες συνθήκες υγιεινής, αποτελώντας εστίες μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι η λειτουργία τους στηρίζεται  στην εκμετάλλευση παράνομα διακινούμενων  ατόμων (trafficking) που δεν έχουν, στη πλειοψηφία τους, πιστοποιητικά υγείας και δεν υπόκεινται σε ελέγχους για μολυσματικές ασθένειες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία τους ότι η πλειονότητα αυτών των οίκων ανοχής δεν διαθέτει τουαλέτες για το κοινό, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται οι γύρω δρόμοι σε υπαίθριες τουαλέτες.

Η κρίση αύξησε τους  παράνομους οίκους ανοχής

Η περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου επιβαρύνεται εδώ και χρόνια από τη λειτουργία παράνομων οίκων ανοχής. Όμως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η συγκεκριμένη χρήση ανθεί. Το 2009 σε απογραφή του κτιριακού αποθέματος στην περιοχή είχαν καταγραφεί 40 οίκοι κατά προσέγγιση και σήμερα  αριθμούν τους 70. Χαρακτηριστικά  τονίζουν ότι μόνο τους τελευταίους 2 μήνες άνοιξαν  6 νέοι οίκοι ανοχής σε πρόχειρα μετασκευασμένα κτίρια ή τμήματα κτιρίων ενώ κάθε εβδομάδα προστίθενται νέοι. Αποτέλεσμα είναι ο χρόνιος κοινωνικός στιγματισμός και η εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Αθηναίων, η περιοχή Κεραμεικού - Μεταξουργείου, φιλοξενεί το 25% των οίκων ανοχής και στούντιο που λειτουργούν συνολικά στο λεκανοπέδιο. Μάλιστα από 70 οίκους που λειτουργούν στο κέντρο, οι 57 είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τις οδούς Ιάσονος και Κολωνού. Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα 8.000 ιδιοκτησίες-επιχειρήσεις εκτιμώμενης αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ να βρίσκονται εγκλωβισμένες.

Καταλήγοντας επισημαίνουν ότι η  ανοχή στο φαινόμενο της αυθαίρετης, προκλητικής, παράνομης λειτουργίας της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο Ιστορικό κέντρο και στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου τελείωσε. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί καμία άλλη χρήση όσο «ευδοκιμούν», με την ανοχή των αρχών, οι οίκοι ανοχής.

Οι υπογράφοντες την επιστολή επιφυλάσσονται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος  για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, εάν η Πολιτεία δεν προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές ενέργειες.  Αποδέκτες  της επιστολής είναι:

Θεόδωρος Πάγκαλος  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και συντονιστής των δράσεων για το Κέντρο της Αθήνας

Τάσος Γιαννίτσης   Υπουργός Εσωτερικών

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ανδρέας Λοβέρδος   Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Γιάννης Σγουρός  Περιφερειάρχης Αττικής

Γιώργος Καμίνης.  Δήμαρχος Αθηναίων.

 


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.