ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΑ 7,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ

 Με την συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών, αλλά και τις λιγότερες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ο προϋπολογισμός παραμένει εντός στόχων στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 7.278 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε βελτίωση έναντι του στόχου ύψους 8.596 εκατ. ευρώ και του  στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1.399 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο διάστημα το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 333 εκατ. ευρώ.

Έσοδα

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.840 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση της τάξης των 135 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (12.975 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012. H υστέρηση αποδίδεται στη μείωση των εσόδων του ειδικού φόρου καταναλώσης ενεργειακών προϊόντων, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα έσοδα προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2011 κυρίως λόγω των θετικών επιπτώσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία υπερκάλυψε την υστέρηση των εσόδων λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και τη μείωση των εσόδων από φόρους συναλλαγών (κυρίως ΦΠΑ).

Παράλληλα, επιστράφησαν  220 εκατ. ευρώ  λιγότερα σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Έαν συνυπολογισθούν και τα ποσά αυτά η υστέρηση στα έσοδα προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ.

Δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του  2012 ανήλθαν στα 20.118 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.453 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (21.571 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως το σημαντικό περιορισμό των δαπανών τακτικού προϋπολογισμού (μειωμένες 991 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο) που είναι αποτέλεσμα του αυστηρού ελέγχου των πρωτογενών δαπανών ύψους 12.223 εκατ. ευρώ (μειωμένων κατά 592 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο). Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα (116 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και η δαπάνη για τόκους σε καθαρή βάση (252 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επίσης περιορίστηκαν κατά 462 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο (950 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 488 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού έως το Μάρτιο 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 3.795 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011,  κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών για τόκους κατά 3.711 εκατ. ευρώ ως μέρος της ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.