ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΤτΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που περιλαμβάνουν ενέργειες για την αύξηση των κεφαλαίων τους.

Παραδόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών και ήδη οι επιτελείς της κεντρικής τράπεζας σε συνεργασία με τον αμερικανικό οίκο Bain εξετάζουν το σχεδιασμό της κάθε τράπεζας.

Στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνονται ενέργειες όπως η επαναγορά ομολογιακών εκδόσεων και υβριδικών κεφαλαίων, η απομόχλευση (μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου), η πώληση θυγατρικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ακίνητα).

Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά το Πάσχα η ΤτΕ θα αποστείλει τις παρατηρήσεις τους διοικήσεις των τραπεζών για το κατα πόσο ρεαλιστικά είναι τα σχέδια. Αν δεν κριθούν ως ρεαλιστικά τότε η ΤτΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές.

Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Μεγάλη Τρίτη, αναμένεται η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα καθορίζει τον τρόπο και τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης. Χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Απριλίου ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το θέμα θα έχει κλείσει πριν το Πάσχα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε για το θέμα με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά της κυβέρνησης. Οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις οι οποίες θα κρίνουν τη συμμετοχή ή όχι του ιδιωτικού τομέα στο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης και κατ' επέκταση την φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος.

Εχθές παρέμβαση υπέρ της ανάγκης να διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος πραγματοποίησε ο ΕΒΕΑ ενώ είχε προηγηθεί σχετική παρέμβαση του ΣΕΒ την περασμένη Τετάρτη.

Στελέχη τραπεζών εκφράζουν την συγκρατημένη αισιοδοξία τους για την έκβαση του εγχειρήματος και σημειώνουν ότι η ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση θα απελευθερώσει πόρους που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι εμπορικές τράπεζες ζητούν από την κυβέρνηση να γίνει διαχωρισμός των ζημιών που προέκυψαν από την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) και αυτών όπως διαμορφώθηκαν απο την διαγνωστική μελέτη της BlackRock.

Όπως υπογραμμίζουν η επίπτωση της BlackRock που είναι δυνητική και θα πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που οι οικονομικές εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δυσμενείς τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να τύχει ειδικής αντιμετώπισης και να καλυφθεί με μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos).

Αντίθετα, η ζημία που προέκυψε από το PSI, η οποία είναι συγκεκριμένη και οριστική, θα πρέπει να καλυφθεί με την έκδοση νέων μετοχών.

Σύμφωνα με αναλυτές αν πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των ζημιών, τότε τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσουν οι εμπορικές τράπεζες από την αγορά περιορίζονται σημαντικά, καθιστώντας πιο δελεαστική τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν πως περίπου το 30% της συνολικής ζημίας, που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, οφείλεται στην BlackRock.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ …ΣΕΝΤΡΑ | Matrix 24 06/04/2012

    […] επίσης: ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΤτΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.