ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑ ΕΛΠΕ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Τις αγορές ιρανικού πετρελαίου διέκοψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, υψηλόβαθμη πηγή της εταιρείας ανέφερε ότι το επικείμενο εμπάργκο κατά της Τεχεράνης έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατες τις τραπεζικές συναλλαγές με το εκεί καθεστώς.

Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι πλέον διατεθειμένες να διεκπεραιώνουν την συναλλαγές με το Ιράν, αναγκάζοντας τα ΕΛΠΕ να διακόψουν τις αγορές αργού τον Απρίλιο.

«Χρησιμοποιούσαμε πάντα μία τουρκική τράπεζα, αλλά οι πληρωμές από την ελληνική τράπεζα προς την τουρκική πρέπει να γίνονται μέσω ανταποκρίτριας τράπεζας στην ΕΕ, και οι τράπεζες της ΕΕ αρνούνται να τις κάνουν. Πολύ δύσκολα θα σηκώσουμε (ιρανικό πετρέλαιο) το Μάιο. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Εάν μπορέσουμε αργότερα θα σεβαστούμε το συμβόλαιό μας, αλλά θα σηκώσουμε μόνο την ελάχιστη ποσότητα», ανέφερε στο Reuters.

Ωστόσο, η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Η Ελλάδα δυσκολεύεται να αγοράσει πετρέλαιο από άλλους προμηθευτές επειδή οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν εγγυητικές επιστολές.

Παρόλο που η χώρα μας εξαιρέθηκε από το αμερικανικό εμπάργκο, επειδή μείωσε τις εισαγωγές εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όπως ανέφερε το στέλεχος της εταιρείας, τα ΕΛΠΕ ήλπιζαν πως η απόφαση των ΗΠΑ θα διευκόλυνε την κατάσταση.

«Στην πράξη, ωστόσο, η απόφαση δεν εφαρμόζεται. Δεν είναι ξεκάθαρο για τις τράπεζες τί τους επιτρέπεται να κάνουν, οπότε για αυτές είναι ασφαλέστερο να μην κάνουν τίποτα», είπε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.