ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ... ΖΑΠΠΕΙΟ

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να πάει σε ευρωπαϊκές εταιρείες το συμβόλαιο για νέα μαχητικά αεροσκάφη είχε εκφράσει το 2010 η αμερικανική πρεσβεία στον Ε. Βενιζέλο. Περιορισμένη έκριναν οι Αμερικανοί την αξιοπιστία της Ν.Δ. μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Του Γιώργου Κιτσή

Το Matrix24 έψαξε, βρήκε και παραθέτει όλους τους χαρακτηρισμούς και τα σχόλια των Αμερικανών διπλωματών για τους σημερινούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως καταγράφονται στα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο WikiLeaks.

2010

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ημερομηνία: 12/2/2010 Ώρα: 11:25

Κωδικός τηλεγραφήματος: 10ATHENS93

«Ο Πρέσβης κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Βενιζέλο στις 11 Φεβρουαρίου  έπειτα από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είχε ήδη αποφασίσει να καλύψει τις ανάγκες της όσον αφορά την επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών με το Eurofighter. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον Πρέσβη ότι τα δημοσιεύματα στον Τύπο  ήταν ανακριβή πως οι προμήθειες μαχητικών, για τις οποίες δεν θα έχουν ληφθεί αποφάσεις έως τα τέλη του 2010, θα προχωρήσουν σε  διαφανές, ανοιχτό διαδικαστικό πλαίσιο. Ο Πρέσβης κάλεσε τον υπουργό να τηρήσει στην υπόσχεση του για διαφάνεια, και να βασιστεί η ελληνική απόφαση  στην τιμή, την αξία και τις  ανάγκες ασφάλειας της Ελλάδας, όχι στην πολιτική. Οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι ισχυροί ανταγωνιστές σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Ο Βενιζέλος συμφώνησε, αλλά παραπονέθηκε και πάλι για τα μακροχρόνια προβλήματα σχετικά με τα αμυντικά συστήματα ASPIS II σε 60  F-16, και ζήτησε την βοήθεια του Πρέσβη».

ΣΑΜΑΡΑΣ

Ημερομηνία: 23/2/2010 Ώρα: 11:36

Κωδικός τηλεγραφήματος: 10ATHENS246

«Τις τελευταίες ημέρες, ως απάντηση στην έναρξη της κοινοβουλευτικής έρευνας για την οικονομική πολιτική κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Σαμαράς  έχει εντείνει τις επικρίσεις του για την απάντηση της νυν κυβέρνησης στην κρίση. Στις 18 Φεβρουαρίου η ΝΔ προχώρησε σε μία πρόταση 23 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης, εστιάζοντας ως επί το πλείστον στις φιλελεύθερες  μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στη μείωση της γραφειοκρατίας, και την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων. Παρ' όλα αυτά, η Πρεσβεία συμμερίζεται την  εκτίμηση  πολλών συνομιλητών της ότι το κόμμα της ΝΔ έχει προς το παρόν περιορισμένη αξιοπιστία όσον αφορά τους Έλληνες λαο δεν είναι σε θέση να υπονομεύσει σοβαρά ή να τροποποιήσει το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση κατά την πενταετή διακυβέρνηση της ΝΔ είναι υπεύθυνη που βρέθηκε η χώρα σε τόσο δύσκολη θέση».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.