ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΨΑΧΝΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΘΑΛΑΜΗΓΟΥΣ

Υπομνήματα στις φορολογικές αρχές όλων των ευρωπαϊκών χωρών σχεδιάζει να αποστείλει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με τα οποία θα ζητούν στοιχεία για Έλληνες που έχουν θαλαμηγούς με έδρα τη χώρα τους και είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

Στόχος των ελληνικών φορολογικών αρχών είναι ο εντοπισμός όσων έχουν αγοράσει σκάφη αναψυχής στο εξωτερικό και τα οποία δεν τα έχουν δηλώσει στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα σκάφη αναψυχής εντάσσονται στα τεκμήρια και ως εκ τούτου θα πρέπει να δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Το σχέδιο αυτό προέκυψε μετά την αποστολή από την Ολλανδία λίστας με στοιχεία 104 Ελλήνων που διαθέτουν σκάφη αναψυχής. Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε ζητήθηκαν από τη χώρα μας και αιφνιδίασαν μάλιστα τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Οι ολλανδικές αρχές έστειλαν τα παραστατικά αγοράς, τις άδειες τους ακόμα και τις διευθύνσεις κατοικίας τους στην Ελλάδα. Τα σκάφη τους βρίσκονται στις του Λαυρίου, της Ζέας, της Κρήτης, της Κέρκυρας και του Βόλου ενώ η αξίας τους ανέρχεται από 800.000 έως 5.000.000 ευρώ. Και οι 104 Έλληνες έχουν εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές και έχουν κληθεί σε απολογία. Αρκετοί ήδη παρουσιάσθηκαν στο ΣΔΟΕ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση για τα προηγούμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν οι πλούσιοι φορολογούμενοι οι οποίοι απειλούνται με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους στην περίπτωση που εντοπισθούν να φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο οκτώ κατηγορίες φορολογουμένων, (έχουν ζητηθεί οι έλεγχοι αυτοί από την τρόικα) βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

Ειδικότερα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:
- Σε 150 φορολογούμενους με υψηλό εισόδημα έως το τέλος Ιουνίου και συνολικά 300 έως το τέλος του Δεκεμβρίου
- Σε 600 ελεύθερους επαγγελματίες έως το τέλος Ιουνίου και 1.300 έως το τέλος του έτους
- Σε 600 φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία έως το τέλος Ιουνίου και 1.300 έως το τέλος του έτους
- Στο σύνολο των υφισταμένων οφειλετών του δημοσίου με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, έως το τέλος Ιουνίου και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2012.
- Στους νέους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες με στόχο την είσπραξη του 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Στους φορολογουμένους που έχουν εντοπισθεί με φορολογικές παραβάσεις προκειμένου να εισπραχθεί το 50% των φόρων και προστίμων που έχει βεβαιωθεί
- Σε 5.000 φορολογούμενους για μη απόδοση ΦΠΑ έως το τέλος Ιουνίου και 10.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.