ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ STANDARD & POOR'S

Στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Standard & Poor's, λόγω των ολοένα αυξανόμενων κινδύνων που προκύπτουν από το υψηλό χρέος της ιβηρικής χώρας και της συρρίκνωσης της οικονομίας της.

Ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε τη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε BBB+ από A που ήταν πρωτύτερα. Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό και αντικατοπτρίζει τους σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας, αλλά και την επίδοση των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Η έκθεση της S&P αναφέρει πως αναμένει επιπλέον συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας με φόντο τα μειωμένα διαθέσιμα εισοδήματα, την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, την υλοποίηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τις αβέβαιες προοπτικές της εξωτερικής ζήτησης για βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ισπανίας.

Οι προβλέψεις του οίκου αναφέρουν ότι το ισπανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,3% και 1% αντίστοιχα. Λόγω των υψηλότερων -σε σχέση με πριν- εκτιμήσεων για το ισπανικό έλλειμμα και άλλων παραγόντων που δίνουν ώθηση στο χρέος, η S&P προβλέπει ότι το καθαρό χρέος της κυβέρνησης της Ισπανίας θα ανέλθει στο 76,6% του ΑΕΠ το 2014, από 64,6% που είχε εκτιμήσει αρχικά.

Η S&P επισημαίνει ότι η ισπανική οικονομία ανακτά την ισορροπία της, ενώ τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα διευκολύνουν τη διαδικασία. Το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών της χώρας διαγράφει πτωτική τροχιά, με τη σημαντική συμβολή της ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας. Ο γνωστός οίκος εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά διεξοδικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που λογικά θα στηρίξουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Απ' την άλλη, ο οίκος δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά στην αγορά εργασίας, προβλέποντας πως τα νέα μέτρα που αφορούν σε αυτή δεν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν καθαρή απασχόληση, ενώ το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας θα αυξάνεται, μέχρι να επιτευχθεί στο μέλλον βιώσιμη ανάκαμψη.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ | Matrix 24 27/04/2012

    […] πρωί, η  Standard & Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες. Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.