ΚΟΣΜΟΣ

ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων επιβατών που πετούν με ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. 

 

Η νέα συμφωνία για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαίων επιβατών προς τις αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας εγκρίθηκε με 409 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 33 αποχές.

Υποστηριχτές της συμφωνίας αυτής λένε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι οι πληροφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αδιευκρίνιστους σκοπούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τα δικαιώματα του πολίτη.

Στις πληροφορίες που θα δίνονται στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των επιβατών, διευθύνσεις, αριθμοί πιστωτικών καρτών και τηλεφωνικοί αριθμοί.

Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται πληροφορίες που θα αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως την εθνοτική καταγωγή του επιβάτη, την επιλογή του φαγητού, ιατρικά δεδομένα, πολιτικά πιστεύω ακόμη και σεξουαλικές προτιμήσεις.

Με βάση την νέα συμφωνία, οι αμερικανικές αρχές θα διατηρούν τους φακέλους με τα ονόματα και τα δεδομένα των επιβατών (PNR)) σε ενεργή βάση δεδομένων για πέντε έτη. Μετά τους πρώτους έξι μήνες της περιόδου αυτής οι φάκελοι θα «αποπροσωποποιούνται», πράγμα που σημαίνει πως δεδομένα που αφορούν το όνομα του επιβάτη και τα στοιχεία επικοινωνίας του θα πρέπει να κωδικοποιούνται.

Όπως ορίζει η συμφωνία, μετά την παρέλευση της πενταετίας τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε «αδρανή βάση δεδομένων» για περίοδο δέκα ετών, για την διεξαγωγή πρόσθετων ελέγχων, από ολιγάριθμο, εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την παρέλευση των δέκα ετών, τα δεδομένα που διατηρήθηκαν θα καθίστανται πλήρως ανώνυμα με τη διαγραφή όλων των σχετικών στοιχείων, αλλά θα διατηρούνται, σε ενεργή βάση δεδομένων, έως ότου η έρευνα τεθεί στο αρχείο, στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η συμφωνία τέλος προβλέπει ότι, σε περίπτωση κατάχρησης, το πρόσωπο του οποίου τα προσωπικά δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία και χρησιμοποιηθεί με τρόπο που δεν συνάδει με τη συμφωνία μπορεί να ασκήσει προσφυγή, αλλά με βάση το αμερικάνικο δίκαιο, όχι το ευρωπαϊκό.

Η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί επισήμως μέχρι τις 26 Απριλίου 2012 απ' όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.