ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΨΑΧΝΕΙ» 1,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ με τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη (10/4).

Το ποσό της δημοπρασίας ορίστηκε σε 1 δισ. ευρώ και με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών (60% επί του αρχικού ποσού) μπορεί να διαμορφωθεί μέχρι 1,6 δισ. ευρώ. Η δε ημερομηνία διακανονισμού (settlement) των τρίμηνων εντόκων θα είναι θα είναι η Τρίτη 17 Απριλίου 2012 (Τ+3) και η λήξη των εντόκων είναι στις 12 Οκτωβρίου 2012. Στην προηγούμενη δημοπρασία των ίδιων τίτλων που έγινε στις 6 του περασμένου Μάρτη, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,80%. Με το ποσό που θα αντληθεί θα αποπληρωθούν τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν στις 11 Οκτωβρίου 2011, ύψους επίσης 1,6 δισ. ευρώ.

Αναβάλλεται η διαδικασία μείωσης του όγκου των εντόκων

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αναβάλλεται η έναρξη της διαδικασίας μείωσης του όγκου των εντόκων γραμματίων, που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από εντολή της τρόικας, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την εξόφληση των κατόχων των εντόκων γραμματίων. Ο στόχος είναι να μην ανανεώνεται το σύνολο των λήξεων των εντόκων που λήγουν και ένα μέρος να αποπληρώνεται, ώστε να μη δεσμεύονται από το δημόσιο κεφάλαια του συστήματος και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται η ρευστότητα των τραπεζών.

Βέβαια, προϋποθέτονται κεφάλαια για την εξόφληση των τίτλων που λήγουν, τα οποία στη συγκεκριμένη φάση δεν υφίστανται. Συνεπώς, η διαδικασία απομείωσης του όγκου των βραχυπρόθεσμων τίτλων θα ξεκινήσει, όταν και εφόσον ομαλοποιηθεί η ροή των εκταμιεύσεων των δόσεων από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μέχρι 15.000 ευρώ οι ιδιώτες

Εντωμεταξύ, τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα και στους ιδιώτες επενδυτές για ποσά μέχρι 15.000 ευρώ ο καθένας, με τη διευκρίνιση ότι τα έντοκα εξαιρέθηκαν από το PSI. Ο ΟΔΔΗΧ λέει ότι τα εξάμηνα έντοκα θα έχουν αφορολόγητη απόδοση με την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν μέσω δημόσιας εγγραφής από χθες (Μ. Δευτέρα 9/4) έως και αύριο (Μ. Τετάρτη 11/4) σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης των εντόκων θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (ή αλλιώς cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα ανακοινωθεί έπειτα από την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Μέχρι και την Τρίτη 24/4 για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.