ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

GOOGLE DRIVE: Η ΝΕΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ CLOUD COMPUTING

Η Google παρουσίασε το Google Drive, μία νέα δωρεάν υπηρεσία υπολογιστικού νέφους (cloud computing), η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν (upload), να αποθηκεύουν και να μοιράζονται δεδομένα έως 5GB.

Ο αποθηκευτικός χώρος για κάθε χρήστη του Google Drive μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με μία κλιμακωτή μηνιαία συνδρομή και να φθάσει έως τα 16ΤΒ (terabytes). Η νέα πρωτοβουλία, που υλοποιήθηκε μετά από πέντε χρόνια συζητήσεων και προετοιμασίας, είναι μία ακόμα προσπάθεια της Google να ενισχύσει τους δεσμούς «εξάρτησης» των χρηστών διεθνώς από την ίδια, ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την πιθανότητα παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών. Θα περάσουν μερικές εβδομάδες ωσότου το Google Drive καταστεί διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

Η νέα υπηρεσία, στη διεύθυνση drive.google.com, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, έρχεται να ανταγωνιστεί ανάλογες υπηρεσίες, όπως η ανεξάρτητη και πιο δημοφιλής από όλες, το Dropbox (δημιουργήθηκε το 2007 από δύο φοιτητές του ΜΙΤ και έχει ήδη πάνω από 50 εκατ. χρήστες), το iCloud της Apple και το SkyDrive της Microsoft.

Οι χρήστες του Google Drive θα μπορούν να εξοικονομούν χώρο από τους σκληρούς δίσκους των δικών τους υπολογιστούν, αφού θα τοποθετούν online τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα κείμενα και οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό τους περιεχόμενο στους τεράστιους κεντρικούς υπολογιστές της Google. Για παράδειγμα, ο χώρος των 16 ΤΒ μπορεί να περιλάβει πάνω από 4.000 δίωρες ταινίες σε υψηλή ανάλυση 720p.

To Google Drive είναι προσβάσιμο είτε απευθείας μέσω του διαδικτύου, είτε μετά από την εγκατάσταση σχετικού λογισμικού στον υπολογιστή του χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Google Drive είτε μέσω Windows PC είτε Apple Macintosh, ή ακόμα μέσω ειδικής εφαρμογής (app) σε «έξυπνο» κινητό ή υπολογιστή-ταμπλέτα με λειτουργικό σύστημα Android. Τις ερχόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ανάλογη εφαρμογή και για τις συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Apple (iPad, iPhone). Οι τυφλοί χρήστες θα έχουν επίσης πρόσβαση μέσω ειδικού λογισμικού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.